Željka Cvijanović iz SNSD-a tako kaže: “Nastavljamo slati izvještaje UN-u sve dok se ne ukine pozicija visokog predstavnika”

Željka Cvijanović iz SNSD-a govorila je danas o potrebi Vlade RS-a da Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija šalje polugodišnji izvještaj o stanju u BiH.

“U kontinuitetu Republika Srpska šalje svoje izvještaje Vijeću sigurnosti zato što tamo uvijek ima onih zainteresovanih da ga pročitaju, naravno, pročitaju ga svi samo to ne kažu javno.

Glavna poruka i ja bih rekla, namjena zašto ih šaljemo je upravo da se pokuša napraviti neki balans.

Mi godinama imamo situaciju da visoki predstavnici koji tamo odlaze, daju lažne informacije o situaciji u BiH i naravno, i vrlo često, veoma politički nastrojeni ili naklonjeni jednima, a spremni da kritikuju i ruže na svaki mogući način i šalju falsifikovane podatke i informacije o drugima.

Mislim da je to način da i mi pokažemo šta mislimo o određenim stvarima i pojavama ovdje”, kazala je Cvijanović.

Istakla je kako Vlada RS-a dva puta godišnje šalje svoje izvještaje UN-ovom Vijeću sigurnosti.

“Nastavit ćemo to da radimo dok god se ne ukine uopšte pozicija visokog predstavnika.

Ne govorim ovdje o Christianu Schmidtu kojeg Republika Srpska ne priznaje kao visokog predstavnika, govorim generalno zato što je to prevaziđena kategorija koja jeste dejtonska, ali je uveliko taj mandat prekoračen djelovanjem nekih ljudi koji su bili visoki predstavnici bez ikakvog pravnog uporišta.

Nanosili su više štete nego što su donosili koristi BiH, pa ne postoji razlog zbog čega bi oni bili mjerodavni da saopštavaju određene stvari o BiH kada mi tamo pronađemo toliko lažnih informacija, toliko politički obojenih ili nekorektnih teza”, naglasila je.

Novoizabrana članica Predsjedništva BiH govorila je i o sadržaju izvještaja te šta je njegov smisao.

“Zbog naše potrebe da se brani decentralizovana ideja BiH, na šta smo nailazili i sa čim smo se suočavali u ovoj izbornoj godini, sve ono vezano za potrebe, da tako kažem, entitetskih struktura da rade na unapređenju ekonomske sfere,

i na to šta to traže drugi konstitutivni narodi u okviru BiH smo u nekoliko izvještaja spominjali i zahtjeve hrvatske zajednice da dobije legitimno predstavljanje u Predsjedništvu. To su teze koje su uobičajene u sklopu tih izvještaja”, istakla je Cvijanović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.