Željka Cvijanović jako teško otpužuje nakon odluke CIK-a: “Djeluje da se ušlo u debelu nezakonitost i očekujemo da objasne građanima po kojem osnovu su donijeli tu odluku”

Željka Cvijanović izjavila je da “Centralna izborna komisija (CIK) BiH zaprima prijave sa protesta umjesto u zakonom predviđenoj proceduri”.

“To definitivno ostavlja sumnju u manipulativne namjere CIK-a”, kazala je.

Cvijanović je rekla da očekuje da CIK BiH objasni građanima prema kojem osnovu su donijeli odluku o ponovnom prebrojavanju glasačkih listića za predsjednika RS.

“Sad se možda bolje može razumjeti zašto su profesionalci bez političke pripadnosti izbačeni iz CIK-a, a uvučeni stranački kadrovi PDP-a i SDS-a”, izjavila je Cvijanović.

“Ovdje ostaje nejasno na osnovu čega je to CIK uradio, jer su objašnjavali da se prvo moraju proglasiti rezultati, a onda djelovati po prijavama”, dodala je.

Cvijanović je rekla da djeluje da je CIK uplašen najavama sa protesta da će se iz Banja Luke premjestiti pred prostorije CIK-a.

“Uostalom, jedna od namjera organizatora protesta je i bila da se napravi pritisak na CIK, to su govornici i najavljivali.

Djeluje, dakle da se ušlo u debelu nezakonitost CIK-a i očekujemo da objasne građanima po kojem osnovu su donijeli tu odluku.

Naravno, ako je sve zakonski utemeljeno, to nije problem, naravno i ako pokažu da to nije u funkciji udovoljavanja opoziciji i pojedinim ambasadama.

Ponovno brojanje nije problem ako za tim postoji zakonsko uporište, a ne kuknjava nekog nezadovoljnog kandidata”, rekla je Cvijanović.

Centralna izborna komisija danas je na hitnoj sjednici u Sarajevu izdala naredbu da se na teritoriji RS i Brčko distrikta ponovo prebroje glasovi za nivo predsjednika i potpredsjednike RS.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.