Željka Cvijanović ljuta nakon imenovanja Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika u BiH

Nakon sastanka sa koaliciionim partnerima u RS povodom jučerašnjeg imenovanja Christiana Schmidta na poziciju visokog predstavnika j BiH, Željka Cvijanović je naglasila da je cilj da se stane u zaštitu međunarodnog prava i Dejtonskog sporazuma.

Ona je rekla da strane potpisnice treba da budu saglasne o imenovanju, a da se ono potom potvrđuje rezolucijom Vijeća sigurnosti UN.

– Samo je jedno imenovanje bilo u skladu sa tim, sve ostalo su trikovi. Sve to pokazuje nedosljednost i licemjerje međunarodne zajednice. Mi ne možemo prihvatiti ovako imenovanje i to je jasna poruka današnjeg sastanka – rekla je Cvijanović i za sutra najavila sastanak sa strankama opozicije u RS.

Cvijanović kaže da je i prethodni visoki predstavnik Valentin Inzko bio u BiH bez bilo kakvog kredibiliteta.

– Ali isto tako, ne možemo da otvorimo vrata imenovanjima koja nisu u skladu sa procedurom. Ako opozicija želi, želim da sutra čujem i njihovo mišljenje, mislim da im je poziv iz mog kabineta već upućen, pa da onda, ako bude potrebe, iduće sedmice svi zajedno ponovo prodiskutujemo o ovoj temi – rekla je Cvijanović u kratkom obraćanju javnosti, nakon jednosatnog sastanka kojem je prisustvovao i predsjednik Vlade RS, Radovan Višković.

Više vijesti pratite OVDJE.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.