Željka Cvijanović ljuta nakon odluka visokog predstavnika: “Schmidt nas je vratio tri koraka unazad”

Članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović izjavila je da Christian Schmidt nije visoki predstavnik, a sve i da jeste “ne bi imao pravo da nameće odluke i mijenja zakone”. Članica državnog predsjedništva je rekla da je nečuveno da “neizabrani stranac” nameće odluke bilo kojoj članici UN-a, a posebno u zemlji koja je na pragu otpočinjanja pregovora sa EU.

“Kada god predstavnici naroda u BiH naprave korak naprijed, Schmidt nas vrati tri unazad. Ovo je šamar demokratskom procesu i evropskom putu BiH, a šamarčina EU”, konstatovala je Cvijanović u izjavi upitana da prokomentariše nametanje izmjena Izbornog zakona u BiH, koje je danas nametnuo visoki predstavnik.

Ona je ocijenila da je očigledno da Schmidt, “zajedno sa svojim mentorima i nalogodavcima, diktatorskim odlukama svjesno urušava kredibilitet EU u BiH”.

Članica državnog predsjedništva je rekla da je nečuveno da “neizabrani stranac” nameće odluke bilo kojoj članici UN-a, a posebno u zemlji koja je na pragu otpočinjanja pregovora sa EU.

“Ovo će za posljedicu imati dodatno usložnjavanje političke situacije u BiH, što je očigledno i bila Schmidtova zamisao. Namjera je izazvati haos i pokazati da dvije strane nisu BiH i EU”, istakla je Cvijanović.

Ona je zaključila da Bosna i Hercegovina nema kredibilitet jer su ga “uništili strani mešetari zadnjih decenija držeći BiH u statusu kolonije”.

“Ali, oni koji upravljaju Schmidtom žele pokazati da je i EU njihova kolonija i, nažalost u tome su uspjeli i to ne štipkanjem i gurkanjem u bok ili u leđa, već pesnicom u čelo.

Toliko o euforiji i pregovaračkom statusu”, poručila je Cviijanović – javlja N1.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas da je jasno da zakone “usvajaju nadležni organi, a ne samozvanci u BiH kakav je Kristijan Šmit”, kao reakciju na današnju odluku visokog predstavnika o nametanju Izbornog zakona BiH.

“Nedopustivo je nametanje zakona u BiH i Srpska tako nešto u načelu odbija”, rekao je Stevandić.

Podsjećamo, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt obratio se danas javnosti i saopćio odluku o nametanju izmjena Izbornog zakona.

“Dugo se o tome raspravlja, mnoge organizacije su doprinijele tome. Ja ću danas učiniti ono što je trebalo učiniti prije mnogo godina. Garancija slobodnih i poštenih izbora za sve građane BiH. Ja želim da objavim odluku kojom donosim izmjene Izbornog zakona BiH u skladu sa mojim mandatom. Ovo radim za sve građane BiH“, kazao je Schmidt.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.