Željka Cvijanović nakon sastanka sa Zoranom Milanovićem se obratila javnosti: “Odnos prema Željku Komšiću stvar je unutrašnje politike Hrvatske”

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sastao se u svom uredu s predsjedavajućom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović. Na sastanku su Cvijanović i Milanović razgovarali o ulozi Hrvatske u očuvanju Dejtonskog sporazuma, ali i mira i stabilnosti te razvoju dobrosusjedskih odnosa.

Cvijanović je istaknula kako je, umjesto šutnje, na institucionalnom nivou između dvije države potreban “aktivizam na institucionalnom nivou”.

Milanović je ocijenio kako odnosi s prethodnim Predsjedništvom BiH u vrijeme njegovog mandata na funkciji predsjednika Hrvatske nisu bili dobri.

“Sad je vrijeme da se otvori novo poglavlje, a to je BiH kako je mi vidimo, kako je ja vidim, a to je subjekt međunarodnog prava temeljen na Daytonu. On je temelj Bosne i Hercegovine – rekao je Milanović.

Milanović je istaknuo kako Hrvati nisu manjina u Bosni i Hercegovini.

“Manjine u Hrvatskoj imaju dobar status, za Hrvate u BiH tražimo i očekujemo da im status bude dostojanstven, jednak onom Bošnjaka i Srba – kazao je Milanović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, izjavio je kako ne želi raspravu svoditi na lični nivo, ali je poručio kako “gospodin Komšić nije predstavnik Hrvata” te kako bi Hrvati trebali imati svog predstavnika, koliko god politički sistem u BiH zasnovan na Daytonu bio nedovoljno dobar.

“Bosanskohercegovački sistem je zasnovan na Daytonu i tu bi svakom granično dobronamjernom čovjeku trebalo biti sve jasno, svako bira svoje. Kao što srpska manjina u Hrvatskoj bira svoja tri predstavnika u Hrvatski sabor, aktivno biračko pravo imaju isključivo hrvatski građani srpske nacionalnosti, a kako znamo koji su – kažu. To se ne dovodi u pitanje. Tako bi trebalo biti i u Bosni i Hercegovini, s tim što Hrvati nisu manjina – izjavio je Milanović.

Ocijenio je da tako nije u Bosni i Hercegovini zahvaljujući nekim unutarnjim i vanjskim akterima u vidu međunarodne zajednice.

Za Denisa Bećirovića je rekao kako mu je “stari, dobar znanac” s kojim je u kontaktu te kako mu je najavio kako će u ovu posjetu primiti predsjedavajuću Cvijanović, ali i kako je poziv u posjetu uputio Bećiroviću.

Dodao je da u izbornoj noći u BiH nije riješeno pitanje predstavljanja Hrvata u Predsjedništvu BiH te dodao kako je ta funkcija simbolična, ali upravo zato jako važna.

Cvijanović: Odnos prema Komšiću stvar unutrašnje politike Hrvatske

Predsjedavajuća Cvijanović pozdravila je nedavne posjete političara iz BiH Hrvatskoj te poručila kako je odnos prema članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću od hrvatske političke vrhuške, stvar unutrašnje politike Hrvatske.

Milanović je poručio kako se sa Bakirom Izetbegovićem, predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA), dok je bio na funkciji u Predsjedništvu BiH, nije uspio dogovoriti o položaju Hrvata u BiH, uprkos obećanjima, dodavši kako SDA ostaje značajan politički faktor u BiH.

Pokušaj zaustavljanja gradnje Pelješkog mosta iz dijelova političke scene u BiH, Milanović je nazvao “mokrim barutom i pakošću”, čemu se tada usprostavio Milorad Dodik.

“Očekujemo da će do proljeća sljedeće godine biti završeno cestovno povezivanje brze ceste i autoceste mostom između Hrvatske i BiH – izjavila je Cvijanović.

“Bosna i Hercegovina, kako je ja vidim, a Republika Srpska (entitet u BiH, opa.a) je dio Bosne i Hercegovine, to je zapad i Evropska unija. NATO, reći ću otvoreno – kako se dogovorite. Jer bilo koga utjerivati na silu u NATO je protivno interesima NATO-a. Ako nisu skoro svi za NATO, pričekajmo, jer geografija je jasna – rekao je Milanović – javlja Anadolija.

Cvijanović se zahvalila Milanoviću i političkom vodstvu Hrvatske na pomoći u stjecanju EU kandidatskog statusa BiH.

Cvijanović je izjavila kako je ponosna da je mogla pomoći Hrvatskoj nakon potresa u Hrvatskoj na Baniji, ali i Turkskoj u nedavnim potresima.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.