Željka Cvijanović nakon što se Oliver Varhelyi sastao sa članovima Predsjedništva BiH u Sarajevu: Nemamo luksuz da 10 ili 12 godina čekamo da bi nam priznali uspjeh

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi ocijenio je da je posljednjih šest sedmica put Bosne i Hercegovine ka dobijanju statusa kandidatkinje za članstvo u Evropskoj uniji brži nego ikada prije.

Nakon sastanka sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu, konstatovao je da su Opći izbori bili uspješni, a oglasila se i Željka Cvijanović

Napomenuo je Varhelyi da je Evropska komisija nedavno preporučila Evropskom vijeću da Bosna i Hercegovina dobije status kandidatkinje te da je u Bosnu i Hercegovinu došao kako bi razgovarao o tome kako da se to i ostvari.

“Dodjeljivanje tog statusa je odluka koju donose naše zemlje, zemlje EU. Riječ je o jednoj ponudi za sve u ovoj zemlji, jer to radimo za ljude u Bosni i Hercegovini. Mislim da smo u svemu ovom itekako transparentni, da je naša preporuka jasna da se sada bez odlaganja dodijeli kandidatski status. To je preporuka koja dolazi uz visoka očekivanja.

EU put jeste otvoren, ali se očekuju rezultati i očekujemo da se ostvaruju bez daljih odlaganja. Na političarima je da to postane stvarnost”, naglasio je Varhelyi – prenosi Klix.ba.

Kako je kazao, žele vidjeti jasne i opipljive rezutate o kojima mogu izvijestiti Evropsko vijeće.

“Nadam se da ćemo do tada imati pozitivnu odluku i da će Bosna i Hercegovina dobiti kandidatski status. Potrebno je da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u starom sazivu usvoji sve mjere kojima će omogućiti iskorak ka EU”, dodaje.

Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović (SNSD) poručila je Evropskoj uniji da Bosna i Hercegovina nema luksuz da deset ili 12 godina čeka da bi joj se priznao uspjeh na putu ka EU.

Zadovoljna je današnjim sastankom članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem. Konstatovala je da je on bio konstruktivan, kao što je to bio slučaj i ranije.

Prema njenim riječima, ukazala mu je da je važno da se odnos između Bosne i Hercegovine i EU gradi na povjerenju i boljem razumijevanju.

“Želimo da EU razumije naše probleme, specifičnosti i težinu naših odluka i da valorizuje napretke koje želimo ostvariti.

Nemamo luksuz da nešto uradimo danas i da sljedećih deset godina ili 12 godina čekamo da se zabilježi taj uspjeh”, naglasila je Cvijanović.

Pozvala je na oživljavanje mehanizma koordinacije na EU putu.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.