Željka Cvijanović oštro o potvrđenoj optužnici protiv Milorada Dodika na Sudu BiH: Nastavak političke hajke, to nema nikakve veze sa pravom

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da potvrđivanje optužnice od Suda BiH protiv predsjednika RS Milorada Dodika i v.d. direktora “Službenog glasnika” Miloša Lukića predstavlja “nastavak političke hajke na RS i njene zvaničnike.”

Cvijanović je mišljenja da to nema nikakve veze sa pravom i pravdom, već sa namjerom da se slome i uklone oni koji sprečavaju bespravnu otimačinu imovine i dalje razvlašćivanje RS.

-Samo u BiH je moguće da se neizabrani stranac, uz to i nelegalni visoki predstavnik, stavlja iznad demokratski izabranih institucija, i mijenja zakone, apsolutno izvan ovlaštenja koja su definisana Dejtonskim sporazumom, a onda na osnovu toga obračunava sa izabranim, legalnim i legitimnim predsjednikom RS – rekla je Cvijanović.

Ona je u izjavi navela da je “žalosno što to prećutno ili otvoreno podržavaju mnogi iz Evropske unije u čijim zemljama ovako nešto nije bilo moguće ni prije 200 godina, a kamoli danas, u 21. vijeku.”

-To dovoljno govori o njihovom licemjerju i dvostrukim aršinima kojima su nam u djeliće razbili svaku iluziju o postojanju tzv. “evropskih vrijednosti”.

Zato je naša dužnost da se okupimo oko institucija RS, jer su one posljednja brana naše slobode – poručila je Cvijanović.

Oglasio se i premijer RS Radovan Višković

Višković je povodom odluke Suda BiH da potvrdi uređenu optužnicu Tužilaštva BiH protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora “Službenog glasnika RS” Miloša Lukića, rekao da “moramo biti svjesni da je ovo jedan od kontinuiranih udara na Republiku Srpsku, ponovni pokušaj njenog razvlašćivanja, ovaj put na otvoren i bezakonit način”.

Višković je istakao da, bez obzira koliko “ova odluka ne iznenađuje, isto toliko zabrinjava na koji način funkcioniše BiH pravosuđe i ko njime upravlja”.

„Napad na pojedinca, u ovom slučaju na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika je svakako napad na cijelu Republiku Srpsku, i to je važno da ponavljamo, jer je ovo još jedna potvrda šta predstavlja nametnuti okvir koji se zove BiH, i koji se razlikuje od svega onoga dogovorenog i međunarodno potvrđenog u Dejtonu.

Pravosuđe u BiH nije ni približno nezavisno.

Nakon tri decenije, imamo situaciju u kojoj stranci ponovo pokušavaju upravljati našom zemljom.

Ali je ovaj put drugačije. Republika Srpska nije nastala bez borbe; naši najbolji su se borili za nju.

Ovo nije samo napad na Milorada Dodika i Miloša Lukića, ovo je napad na samu Republiku Srpsku.

Zašto se ne priča o potvrdi Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, da li zato što ona nedostaje da bi neko ovdje bio imenovan i legalan, ili zato što se taj isti lažno predstavlja, ali ima mogućnost da upravlja političkim Sarajevom i institucijama koje su na nelegalan način zarobili.

Za razliku od njih mi ćemo se pravnim stvarima boriti protiv ove nepravde“, poručio je Višković.

Goran Bubić, advokat Milorada Dodika, kazao je za N1 kako još nije dobio optužnicu koju je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo protiv Dodika, a koju je danas Sud Bosne i Hercegovine potvrdio.

“Dok nam ne uruče optužnicu ja nemam komentar.

Bilo je dosta komenara prethodnih dana, ali sada ne bih istupao dok ne dobijemo optužnicu.

Pretpostavljamo da će to sutra biti, ako je ovo tačno”, rekao je Bubić.

Podsjetimo, osim Dodika optužen je i v.d. direktora “Službenog glasnika RS” Miloš Lukić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.