Željka Cvijanović poručila: “Bosna i Hercegovina može opstati i funkcionisati samo ako su svi zaista ravnopravni”

Događaji Posljednje Vijesti

Predsjednica RS Željka Cvijanović izjavila je da će ovaj bh. entitet u skladu sa zaključcima Narodne skupštine RS formirati tim za razgovore sa entitetom Federacija Bosne i Hercegovine, ali da nije optimista da će RS imati sagovornike “jer političko Sarajevo decenijama živi u nekom zamrznutom stanju, očekujući da neko drugi radi ono što je njihov posao”.

Ona je kazala da “će oni prije otići kod stranaca da se ‘iskukaju’ na RS da bi tamo dobili zaštitu, te da bi ti stranci postavili neke uslove”.

“Dakle, oni su u jednom i samodestruktivnom i opštedestruktivnom stanju, oni nisu sagovornici i ne žele da budu sagovornici. Sa njima možete biti sagovornik samo ako kažete – odustajem od RS, neću da jačam RS, samo ima BiH”, rekla je ona.

Kaže da BiH “može opstati i funkcionisati samo ako su svi zaista ravnopravni”.

“To je formula da vi opstanete. Ta priča da je neko većinski, da je manjinski, to ne pije vodu ovdje. Mi nismo dali saglasnost na takvu državu. Dali smo saglasnost u kojoj su svi u komotnoj poziciji, svako ima svoj dio autonomije koju čuva, ima pravo da čuva i niko ne smije da ga tjera da se odrekne te autonomije”, rekla je Cvijanović za Radio Beograd 1.

Leave your vote