Željka Cvijanović poslala je javne poruke nakon sastanka sa Charlesom Michelom u Briselu: “Čovjek nije spomenuo sankcije”

Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, nakon sastanka u Briselu sa predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom, kazala ja za N1 kako danas nije bilo govora ni o kakvim sankcijama ili uslovljavanjima nego je bilo riječi o nekoj vrsti stimulacije i ohrabrenja od zvaničnika Evropske unije.

Cvijanović je istakla kako je Michel jedan od najvećih zagovornika da zemlje Zapadnog Balkana postanu članice Unije i na taj način se “zaokruži” EU.

“Dogovorili smo se da imamo periodične sastanke sa Michelom kako bi ga obaviještavali. Vladala je pozitivna atmosfera, svi razumiju složenost prilika u BiH. Ovo je bio sastanak ohrabrenja sa njegove strane, da svi razumijemo kao trebamo biti dio evropske porodice. To je Michelova poruka”, istakala je predsjedavajuća državnog predsjedništva.

Na pitanje reportera N1 da li je bilo govora o sankcijama ili eventualnom “finasijskom uslovljavanju” bh. entiteta Republika Srpska, Cvijanović je odgovorila kako “čovjek nijednom nije spomenuo sankcije.

“Ne možete nekoga stimulisati, a onda da pričate o sankcijama”, dodala je ona.

Na kraju razgovora za N1 Cvijanović je istakla da među članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine postoji “mnogo neslaganja”, ali da nije uredu da se to pokazuje u Briselu, nego da je cilj ovakvih sastanaka da se “vidi šta se može uraditi zajedno”.

Oglasio se i Komšić

Kako je saopštio medijima član Predsjedništva BiH Željko Komšić, za Michela je ovaj sastanak za cilj imao provjeru spremnosti novog saziva za konkretnim pomakom nakon dodjeljivanja kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini. O napretku će se u Briselu rasptravljati ponovno u oktobru ove godine. Do tada, po Komšiću, ključno je prioniti na tri stvari.

“Ono što se od nas očekuje već dugo se provlači i kroz Parlament BiH, i kroz ministarstva. Tu je, prije svega, riječ o zakonu o VSTV-u, javnim nabavkama i zakonu o spriječavanju sukoba interesa”, napomenuo je Komšić.

Dodaje kako je stiglo krajnje vrijeme da BiH spomenute stavke skine sa čuvene liste od 14 prioriteta, pa da tek onda, na svom putu ka EU, pređemo na teže stvari, a što će podrazumijevati usklađivanje usatvnog i političkog sistema sa sistemom EU.

“Činjenica je da moramo uraditi nešto radi sebe. Postoji dovoljan politički kapacitet za to”, rekao je, misleći na novoformiranu državnu vlast.

O rokovima se danas nije govorilo.

“Što prije trebamo uraditi te tri stvari”, naveo je Komšić, dodavši kako su prijedlozi već ranije bili pred parlamentarcima.

Podsjetimo, medijima se obratila i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, dodavši kako nije bilo riječi niti o sankcijama, već isključivo o ohrabrenju i stimulaciji.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.