Željka Cvijanović se oglasila o sankcijama koje su joj uvele SAD: Svašta se nagovorila

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović komentarisala je sankcije SAD-a prema njoj riječima “da joj nekad te sankcije, koje Amerikanci štancaju kao na traci, više liče na trik da se umire Bošnjaci, nego da se zaista kazne oni kojima su namijenjene”.

“A pogotovo što one ne doprinose rješavanju nekog problema već su samo pokazatelj da ne postoji nikakva prava strategija, a ni volja da se zemlja uvede u ustavni red i političku stabilnost”, naglasila je Cvijanović

Ona je istakla da je

“glupost ta neka nebuloza da morate prihvatiti da je normalno to da vam neki neizabrani stranac donosi zakone umjesto domaćih institucija, ili da vam stalno prijete nekim tužlaštvom zbog političkog stava, ili da vam mora postati normalno da vas neko sa strane sankcioniše jer ne volite kad vam stranci u Ustavnom sudu donose neustavne odluke”.

“Nikakve to veze nema sa Dejtonskim sporazumom, niti išta znači sa aspekta toga ko ga poštuje, a ko ne”, ocijenila je Cvijanovićeva.

Cvijanović je rekla da joj je posebno zanimljiv dio obrazloženja kako su te sankcije usmjerene isključivo na pojedince, a ne na institucije ili pozicije u vlasti koje oni obavljaju.

“Uopće ne znam kako su to razdvojili, ali sa sigurnošću znam da će moj odnos prema ovim sankcijana u svakom slučaju biti veoma institucionalan”, poručila je Cvijanovićeva.

Podsjećamo, Ministarstvo finansija SAD-a je na listu sankcionisanih lica uvrstilo predsjedavajućeg NSRS Nenada Stevandića, premijera RS Radovana Viškovića, srpskog člana Predsjedništva BiH Željku Cvijanović i ministra pravde RS Miloša Bukejlovića,

u skladu sa Izvršnom uredbom 14033, zbog odgovornosti za ili saučesništvo ili zbog direktnog ili indirektnog učešća u kršenju ili postupku kojim je opstruisana ili ugrožena provedba bilo kojeg regionalnog sporazuma u oblasti sigurnosti, mira, saradnje ili sporazuma o međusobnom priznavanju ili okvira ili mehanizama odgovornosti koji se odnose na Zapadni Balkan, uključujući Dejtonski mirovni sporazum.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović rekao je da se antidejtonska politika ne smije potcjenjivati i relativizirati i zato su nove sankcije SAD-a važna poruka svima u regionu da razvijene zapadne demokratije podržavaju očuvanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

“Dosljedno ukazujem na nužnost sankcioniranja političara koji ugrožavaju nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Toleriranje antiustavnog djelovanja, kojim čelnici bh. entiteta RS ugrožavaju teško postignuti mir, može imati nesagledive posljedice, posebno u kontekstu najnovijih geopolitičkih potresa.

Zato je veoma važno da principijelnu politiku SAD-a, kao i UK, prate i zemlje EU. Uvođenjem opravdanih sankcija Vlade SAD-a Miloradu Dodiku 2017. i 2022., sankcija Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske iz 2022., te najnovijih sankcija SAD-a jasno su markirani ključni pojedinci koji podrivaju Dejtonski mirovni sporazum”, rekao je Bećirović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.