Željka Cvijanović se opasno obrušila na kolegu iz Predsjedništva, ali i na visokog predstavnika: Bećirović predstavlja sebe, a Schmidt nikoga

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović potvrdila je da je informirala Vijeće sigurnosti UN-a da će se predsjedavajući Denis Bećirović na današnjoj sjednici obratiti u ličnom svojstvu, a ne u ime Predsjedništva, niti u ime svih u Bosni i Hercegovini. Cvijanović je rekla da su Bećirovićevi stavovi poznati i da oni “ne samo da ne odražavaju stavove svih u BiH, već su po pravilu usmjereni protiv demokratski izabranih predstavnika iz Republike Srpske”.

Upitana da prokomentira najavljeno obraćanje visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta u Vijeću sigurnosti UN-a, Cvijanović je konstatirala da on neće predstavljati nikoga, jer ga “upravo to tijelo nije verificiralo kao visokog predstavnika”.

Izjavila je to iako je Cvijanović dobila odgovor od generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa da je PIC nadležan za imenovanje visokog predstavnika, a ne, kako to tvrde pojedini političari u RS-u, Vijeće sigurnosti.

“Jasno je da su Schmidtovi stavovi i inače koordinirani sa bošnjačkom politikom, tako da ni ovaj put neće biti iznenađenja”, istakla je Cvijanović.

Vijeće sigurnosti UN-a održat će danas polugodišnju debatu o situaciji u BiH.

Debata će početi u 16 sati po srednjoevropskom vremenu, a očekuje se da u debati učestvuje predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Učesnicima debate obrato se i Christian Schmidt, koji je predstavio svoj izvještaj o stanju u BiH za period od 16. oktobra do danas.

Oglasio se i savjetnik Denisa Bećirovića, Alija Kožljak.

Diplomatska borba urodila je plodom, izjavio je Alija Kožljak, šef kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića, povodom zakazivanja sjednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, na kojoj će biti razmatrana rezolucija o genocidu u Srebrenici..

Istakao je kako je tokom sastanka s predsjedavajućim GSUN-a Dannisom Francisom argumentovano zašto do te sjednice treba doći i zašto rezolucija o međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici treba usvojiti.

To je bio drugi susret Bećirovića s predsjednikom Generalne skupštine UN-a u posljednjih mjesec, a predsjedavajući Predsjedništva BiH podsjetio je da su pravosnažnim presudama najviših sudova UN-a, uključujući Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju, nedvosmisleno potvrđene stravične činjenice genocida nad Bošnjacima u UN-ovoj sigurnoj zoni Srebrenica.

“Rezolucija ima historijsku važnost, jer međunarodna zajednica na ovaj način šalje jasnu poruku da se ne miri s nasiljem u svijetu, genocidom i ideologijom negiranja genocida”, kazao je tom prilikom Bećirović.

Osim sa Francisom, Bećirović je u New Yorku održao niz sastanaka s ambasadorima zemalja članica UN-a. Prvi sastanci nisu bili obećavajući, uglavnom zbog propagande Rusije i Srbije, ali Kožljak ističe da je sada situacija potpuno drugačija i da vjeruje kako će rezolucija biti usvojena.

Diplomatska borba će, kako najavljuje, biti nastavljena, možda i intenzivnija nego do sada.

“Poruke predstavnika država su dosta povoljnije i mislim da će rezolucija biti usvojena 23. maja, dan nakon godišnjice prijema BiH kao nezavisne države u članstvo UN-a”, kazao je Kožljak.

Predsjedavajući Bećirović danas će se obratiti i na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.

Kako je najavljeno, rezolucija o Srebrenici bit će tema na sjednici Generalne skupštine UN-a 23. maja i to u okviru diskusija pod nazivom “Kultura mira”.

Rezoluciju kosponzorišu brojne zemlje, uključujući Albaniju, Austriju, Bangladeš, Belgiju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Kanadu, Čile, Hrvatsku, Dansku, Estoniju, Finsku, Francusku, Njemačku, Irsku, Italiju, Jordan, Lihtenštajn, Litvaniju, Luksemburg, Maleziju, Nizozemsku, Novi Zeland, Sjevernu Makedoniju, Poljsku, Ruandu, Sloveniju, Švedsku, Tursku, Veliku Britaniju, Sjedinjene Američke Države te Vanuatu.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.