Željka Cvijanović u ljutitom tonu progovorila o pozivu Christianu Schmidtu iz EP-a: “Da ih interesuje demokratija, davno bi pozvali na raport sve dosadašnje visoke predstavnike”

Željka Cvijanović izjavila je da poziv OHR-u da poništi nedavnu odluku o izmjeni Izbornog zakona BiH, koji je uputila koalicija od 25 predstavnika Evropskog parlamenta i parlamenata u Njemačkoj, Holandiji i Francuskoj, nema veze sa brigom za demokratiju.

Kazala je kako je riječ o “najobičnijoj podvali u režiji političkog Sarajeva i bošnjačkih lobista u Evropskom parlamentu koji su usprotivili rješenjima koja ne odgovaraju Bošnjacima”.

“Njih da interesuje demokratija, oni bi davno pozvali na raport sve dosadašnje visoke predstavnike koji su izmrcvarili ustavni sistem BiH i iživljavali se na nadležnostima Republike Srpske”, istakla je entitetska predsjednica.

Na pitanje da prokomentariše njihov poziv da visoki predstavnik Christian Schmidt bude saslušan pred parlamentarnim Komitetom za spoljne poslove da bi, kako je navedeno, razjasnio razloge za svoju nedemokratsku mjeru,

Cvijanović je rekla da ta zakašnjela reakcija u slučaju Schmidta “ne znači ništa osim borbe između evropskih parlamentaraca zavisno od toga da li podržavaju bošnjačku ili hrvatsku stvar”.

“Znači, ništa principijelno i ništa što bi pomoglo Bosni i Hercegovini da živi svoj normalan ustavni život u kojem svi narodi imaju svoja ustavna prava.

Nažalost, evropske institucije su ostale nijeme na sve nedemokratske akcije međunarodnih predstavnika, što je prilično žalosna činjenica.

Nama ne treba Evropski parlament u kojem se neko sjetio 2022. godine da neki Schmidt nema neko pravo, već iskrene demokrate koje bi još davno osporile takav brutalni, nepravni intervencionizam koji urušava ustavni sistem i pogoduje političkim apetitima jednog od tri konstitutivna naroda u BiH”, ocijenila je Cvijanović.

Da su to radili i da su stimulisali unutrašnji dijalog domaćih aktera, dodala je ona, ne bi se niko ni morao boriti za svoja ustavna prava, već bi ih u potpunosti upražnjavao.

Upitala je i “kako su demokratski izabrani zastupnici Evropskog parlamenta naprasno, sada, nakon višegodišnje šutnje, postali zabrinuti zbog nedemokratskih metoda neizabranih stranaca”?

Koalicija predstavnika Evropskog parlamenta i parlamenata u Njemačkoj, Holandiji i Francuskoj pozvala je OHR da poništi nedavnu odluku o izmjeni Izbornog zakona BiH, a visokog predstavnika Christiana Schmidta na saslušanje pred parlamentarnim Komitetom za spoljne poslove, objavila je članica Evropskog parlamenta Tineke Strik.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.