Željka Cvijanović upozorila da će “zalediti” odnose Predsjedništva i Ministarstva vanjskih poslova BiH

Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović (SNSD) je upozorila da će tražiti “zaleđivanje” odnosa između Predsjedništva i Ministarstva vanjskih poslova ako se taj odnos ne promijeni.

Nakon današnjeg sastanka sa stranačkim šefom i predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Banjoj Luci, na konferenciji za novinare je govorila o koaliciji državne vlasti u kojoj su SNSD, HDZ, SDP, NiP i NS.

Govoreći o tome, poručila je da je namjera bila da se s tom vlasti spriječe, kako je izjavila, slobodni strijelci kada su u pitanju donošenje odluka i projekti.

Prema njenim riječima, još uvijek nismo u situaciji da deblokiramo projekte od kojih bi korist imali svi građani.

Cvijanović ne misli da je na državnom nivou na djelu koalicija, već, kako je to nazvala, zbir politički stranaka. Posebno je nezadovoljna donošenjem vanjskopolitičkih odluka.

“Reći ću da se nije odstupilo od starih i nakaradnih praksi u vanjskoj politici, s obzirom na to da imamo različite stavove, da instrukcije Ministarstva (vanjskih poslova) prema određenim misijama bivaju drugačije od dogovorenog”, ukazala je.

Napomenula je da se prilikom vanjskopolitičkog odlučivanja može donijeti veto koji treba odobriti Narodna skupština RS (NSRS). Poručila je da će koristiti veto ako to bude trebalo.

Kako tvrdi, Ministarstvo vanjskih poslova mora provoditi odluke Predsjedništva, tj. da treba biti suzdržano ako među članovima Predsjedništva postoji različito mišljenje.

Za nju je problem to što vrlo često ne postoji mogućnost korištenja veta, jer Ministarstvo vanjskih poslova, kako je kazala, mišljenje od Predsjedništva često traži dan prije glasanja u međunarodnim institucijama.

Upozorila je na mogućnost, kako je izjavila, zaleđivanje odnosa između Predsjedništva i Ministarstva vanjskih poslova.

“Insistirat ću da se situacija mijenja, makar to značilo zaleđivanje odnosa na relaciji dvije institucije.

Pokušala sam napraviti dogovor i da ne ulazimo u zamku”, naglasila je Cvijanović koja nije precizirala šta će značiti “zaleđivanje”.

Kako je navela, traži da se svako ponaša u skladu s ustavom – prenosi Klix.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.