Željko Komšić bez uvijanja progovorio o utrci za Predsjedništvo: “Nemam pravo kandidature 2026., ali ‘Trojki’ to ništa neće biti od pomoći”

Generalna agenda, odnosno politika popuštanja Dodiku i Čoviću koju zagovaraju domaća “Trojka” (SDP, NiP, NS) i strana trojka (Schmidt, Murphy i Sattler) već sada se pokazala promašenom, gotovo katastrofalnom, kazao je to u intervju za Slobodnu Bosnu predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

“Činjenica je ipak da je ovo Vijeće ministara gdje ‘Trojka’ igra potpuno podređenu ulogu u odnosu na HDZ i SNSD, neefikasnije u odnosu na prošlo”, ističe Komšić.

“Ipak, mogu razumijeti da ljudima iz ‘Trojke’ nije lako.

SNSD i HDZ ne žele, niti su ikada ozbiljno željeli usvojiti ikakav reformski zakon ako zauzvrat ne dobiju nešto za sebe, ili ako ih na to nekako ne primorate, nekim zahtjevom ili pošteno rečeno, ucjenom (jer ovdje vlada princip; ili oni državu ucjenjuju ili neko njih u ime interesa države ucjenjuje).

Ali iz ‘Trojke’ su mislili da stvari ne stoje tako. Mislili su, da dok smo mi (DF) sa SDA bili u tome Vijeću ministara, da je problem u nama, a ne u HDZ-u i SNSD-u. Čovića i Dodika ne zanimaju nikakvi ni evropski ni NATO putevi. Oni uporno guraju velikosrpske i velikohrvatske nacionalne interese, i neće se ni počešati ako ih neki stranci sutra optuže za blokade. Znate koliko ih je briga za to”, kazao je Komšić.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona Komšić je kazao da će Čović iscrpiti “Trojku” odnosno tim starim njegovim zahtjevom da član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda bude neko ko dolazi iz ta dva, tri kantona gdje suvereno vlada HDZ.

“Vidjeti ćemo da li će ‘Trojka’ izdržati. Ne bih se kladio na njihovu izdržljivost, sklon sam vjerovati da će popustiti, jer kao što vidimo daju mu sve pa što ne bi dali i Predsjedništvo”, kazao je Komšić.

“Bit će tu i onih naivnih koji će Čoviću govoriti kako nema potrebe da se na taj način mijenja Izborni zakon jer nemam pravo kandidature 2026.

Ali ‘Trojki’ to ništa neće biti od pomoći, jer će HDZ tražiti ne 100 posto nego 101 posto posto garancija.

Kada dođu do te faze onda će iz ‘Trojke’ vjerovatno objašnjavati kako se zaboga Predsjedništvo mora isporučiti HDZ-u radi evropskog puta, kako Predsjedništvo BiH (iako u vanrednim okolnostima može preuzeti sve ovlasti) zapravo nije ni bitno, itd.

Mi naravno nećemo ‘Trojki’ odmagati na pitanju Izbornog zakona, kao što su oni svojevremeno, nerazumijevanjem i omalovažavanjem te teme odmagali nama, ali ako popuste i ako se odluče da u ovom historijskom trenutku Bosnu i Hercegovinu dovedu u situaciju da sutra može većinom glasova u Predsjedništvu protiv BiH, ostati bez suverena u međunarodnim okvirima, onda ne trebaju očekivati nikakvo razumijevanje za taj postupak”, rekao je Komšić.

Što se tiče indirektnog izbora, kazao je, o njemu je imalo smisla govoriti dok je još na sceni negdje postojala mogućnost reduciranja, odnosno smanjivanja ovlasti i uloge Doma naroda, još od doba aprilskog paketa.

“Sve do novijih intervencija Schmidta to se činilo smislenim, ukoliko bi se reducirao Dom naroda na mehanizam zaštite vitalnog entitetskog interesa, ali očito je da se krenulo u suprotnom pravcu, u pravcu jačanje uloge Domova naroda, tako da indirektan izbor koji je bio dio priče o reduciraju Doma naroda sada zaista nema smisla, a asimetrična rješenja, odnosno potpuno različit izbor članova Predsjedništva iz FBiH i RS, još manje. I to sigurno neće dobiti našu podršku”, rekao je Komšić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.