Željko Komšić direktno: “RS nikada neće biti Srbija! Traženje pomoći stranaca u obuzdavanju Dodikovog separatizma je promašaj”

Na današnjem naučnom skupu i izložbi “9. januar – put u genocid” u organizaciji Arhiva Federacije BiH, obratio se član Predsjedništva BiH Željko Komšić i kazao kako RS nikada neće biti dio Srbije, te da su akteri koji to žele propustili priliku kada su bili nadmoćniji.

“Deveti januar 1992. godine ne može se posmatrati izvan dva konteksta, pravnog i političkog, koji se sjedinjuju u ideji o genocidnoj namjeri velikosrpske politike u Bosni i Hercegovini.

Put u genocid upravo je jedinstvo pokušaja podrivanja ustavnopravnog poretka Republike Bosne i Hercegovine i pokušaja potpunog istrebljenja Bošnjaka, Hrvata i ostalih koji ne pripadaju srpskom narodu, sa većine teritorije Bosne i Hercegovine”, kazao je na početku obraćanja Komšić.

Dodao je da je deklaracija o proglašenju takozvane Republike srpskog naroda u Bosne i Hercegovine čak i u tom trenutku bila pravno ništavan dokument, ali da ona ima politički značaj, sa aspekta političkog cilja koji nije realiziran, čak ni uz upotrebu genocidnog nasilja.

“Jedini način da dio Bosne i Hercegovine ostane u sastavu Savezne države Jugoslavije, kao njena federalna jedinica, bio je u tome da zagovornici te politike, suočeni sa pravnim porazom, primjene genocidno nasilje.

Taj proces koji je imao za cilj uništenje države Bosne i Hercegovine i cijelih njenih naroda, otpočet je 9.januara, ali nije rezultirao time da dijelovi Bosne i Hercegovine pripadaju drugoj državi, odnosno Srbiji” podsjetio je Komšić.

Dodao je da vlasti RS-a koji danas obilježavaju godišnjicu 9. januara da istovremeno i prikrivaju činjenicu da velikosrbijanskom režimu Miloševića i Karadžića, čak ni uz pomoć genocida nije uspjelo da dio Bosne i Hercegovine postane dio Srbije.

“RS je entitet u državi BiH, a ne federalna jedinica u sastavu Srbije. Nikada taj dio Bosne i Hercegovine neće postati dio Srbije, jer su akteri te politike u periodu od 1992. do 1995. kada su imali apsolutnu vojnu premoć,

naročito kada je riječ o sredstvima, rekao bih, propustili priliku da otmu dio Bosne i Hercegovine. U tome su zaustavljeni, uz velike žrtve i herojstvo pripadnika ARBiH, MUP-a RBiH, kao i naroda koji je stajao uz njih”, poručio je Komšić.

Kazao je kako je današnja parada dokaz da akteri nisu odustali da otmu dio BiH. Dodao je kako je cilj “paradirajna” evociranje uspomena na činjenje genocida, zastrašivanje naroda ali i podizanje cijene kod stranaca, koji onda od probosanske strane traže ustupke.

“Međutim, i s tim u vezi, mislim da je konačno vrijeme da svi zajedno kažemo, da Dodiku i separatistima ne možemo i nećemo dati ništa, jer ionako imaju previše.

Dodik iza sebe nema Jugoslovensku narodnu armiju i njen arsenal, nema broje paravojne formacije koje je imao njegov ideološki i politički prethodnik Radovan Karadžić, i nije mu pametno da izaziva sukob u kojem je moguć nestatak onog što je genocidom stečeno”, rekao je Komšić.

Član Predsjedništva BiH je kazao i kako u budućnosti nema potrebe tražiti pomoć od stranaca u obuzdavanju Dodikovog separatizma, jer se to do sada pokazalo kao potpuno promašeno, te da su na naplatu stizale retoričke osude u vidu zahtjeva da se na drugim važnim državnim pitanjima popušta.

“Ono u što smo sigurni je to da ćemo braniti ovu zemlju pod svaku cijenu u slučaju pokušaja secesije. Nikada neće biti realizirani ciljevi iz deklaracije od 9.januara po kojoj je dio Bosne i Hercegovine trebao biti priključen Srbiji. Mi od Bosne i Hercegovine nećemo odustati nikad.

Nismo odustali ni onda kada nam je uvođen embargo na oružje, a ne odustajemo ni danas kada nam se uvodi embargo na demokratiju”, zaključio je Komšić – prenio je Klix.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.