Željko Komšić jako odlučno poručio: “Nakon britanskih sankcija Dodiku i Cvijanović, Schmidt ne treba oklijevati!”

Velika Britanija je u ponedjeljak saopćila da je sankcionisala separatističkog lidera bosanskih Srba Milorada Dodika i predsjednicu bh. entiteta RS Željku Cvijanović zbog, kako je opisano, pokušaja potkopavanja legitimiteta i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine.

Sankcije Dodiku i Željki Cvijanović, predsjednici entiteta RS, uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine, saopšteno je iz Vlade Velike Britanije.

Tim povodom reagirao je Željko Komšić, član Predsjedništva BiH.

Kazao je da je to poruka visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu da ne oklijeva.

“Sankcije Velike Britanije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović zbog pokušaja nezakonitog i antiustavnog otimanja državnih nadležnosti od strane entiteta RS, jasna su poruka koja govori šta vlasti Velike Britanije misle o antidržavnim aktivnostima političara iz RS.

To je ujedno i jasna poruka Visokom predstavniku u BiH Christianu Schmiditu da nimalo ne oklijeva i da antiustavne zakone koji podrivaju državu, odmah stavi van snage”, naveo je Komšić u reakciji.

Velika Britanija danas je stavila na “crnu listu” člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednicu entiteta RS Željku Cvijanović.

Zbog podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, potkopavanja institucija Bosne i Hercegovine, negiranja genocida i veličanja presuđenih veličanja ratnih zločinaca funkcionerima SNSD-a su od danas zabranjena putovanja u Veliku Britaniju i zamrzava im se imovina, kao i poslovanje sa britanskim državljanima.

Regulativa iz 2020. godine o sankcijama za BiH omogućava Ujedinjenom Kraljevstvu da identificira pojedince koji:

podrivaju ili prijete suverenitetu, teritorijalnom integritetu, međunarodnom karakteru ili ustavnom poretku BiH, njenom miru, stabilnosti ili sigurnosti, spriječavaju implementaciju Opšteg okvirnog mirovnog sporazuma, ili bilo koje drugo djelovanje, politike ili aktivnosti koje podrivaju Opšti okvirni mirovni sporazum.

Zapljena imovine sprečava bilo kog britanskog građanina, ili kompaniju u Ujedinjenom Kraljevstvu, da putem finansijskih ili drugih ekonomskih resursa u posjedu ili pod kontrolom sankcionisane osobe na teritoriji Ujedinjenog Kraljevstva, radi sa tom osobom.

Zabrana putovanja znači da sankcionisanoj osobi mora biti zabranjen ulaz ili ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu, s uslovom da osoba nije obuhvaćena odjeljkom 8B Zakona o imigraciji iz 1971. godine.

Iz Vlade Velike Britanije je saopćeno da radeći u koordinaciji sa Sjedinjenim Američkim Državama i drugim partnerima koji imaju isto mišljenje, se nadaju da će današnje sankcije potaknuti druge države da primjene slične restriktivne mjere koje političare pozivaju na odgovornost za njihovo destabilizirajuće i opasno ponašanje.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.