Željko Komšić napisao autorski tekst za Just Security: “Prvi smo odbili Sergeja Lavrova dok su mnogi u Evropi sarađivali sa Vladimirom Putinom”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine napisao je za Just Security autorski tekst pod nazivom “Predsjednički apel SAD-u i EU za demokratizaciju Bosne i Hercegovine”.

“Hrabra oslobodilačka borba Ukrajine protiv agresije i nezakonite okupacije Ruske Federacije nedvojbeno je velika geopolitička borba našeg vremena.

Posljedice ovog sukoba imat će generacijski utjecaj na velike i male države diljem Euroazije i atlantskog svijeta.

U Bosni i Hercegovini, koja je i sama bila žrtva agresije susjedne zemlje tijekom 1990-ih, posebno smo svjesni kako strateške nužnosti pobjede Ukrajine, tako i patnje ukrajinskog naroda u njegovim nastojanjima da postignu taj uspjeh”, napisao je Komšić u uvodu.

Nakon toga Komšić je istakao da je kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine svjestan ograničenja savremene sigurnosne politike atlantske zajednice.

Naveo je da je da je zapadna poltika u Bosni i Hercegovini i regiji vezana za kratkoročna rješenja i razumijevanje stabilnosti ukorijenjeno u umirivanju kriminalno-nacionalističkih elita, umjesto da potiču nastanak funkcionalnih predstavničkih i demokratskih institucija.

Član Predsjedništva je napisao da je postoji zloćudna politika Kremlja u regiji i to da je njegov kabinet stalno upozoravao atlantske partnere na ruske mahinacije u Bosni i Hercegovini i zapadnom Balkanu.

“U decembru 2020. godine, na primjer, usprkos riziku ozbiljne odmazde Kremlja protiv moje zemlje, odbio sam se sastati s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom nakon što je njegova vlada još jednom jasno dala do znanja da podržava lokalne secesioniste.

Bili smo spremni riskirati odmazdu Moskve dok su mnogi u Evropi još uvijek pokušavali sarađivati sa Vladimirom Putinom,” podsjetio je Komšić.

Komšić je kazao da je zadovoljan podrškom NATO-a Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, te podršci koja se pruža Ukrajini, ali da Rusija na Zapadnom Balkanu ne djeluje direktno nego putem mreže posrednika.

Pozvao je stvaranje demokratskih i procesa koji su neophodni za formiranje suverene Bosne i Hercegovine, sposobne države koja može pridonijeti EU i NATO interesima, a ne samo koja zavisi od njih.

“Sigurnost Bosne i Hercegovine, a s njom i stabilnost cijelog Zapadnog Balkana, ovisi o demokratskoj evoluciji zemlje.

Nažalost, nedavno obnovljeni napori međunarodne zajednice, uključujući intervencije Ureda visokog predstavnika na našim općim izborima 2. oktobra, samo su dodatno učvrstili neposlušne sektaške interese, gurajući Bosnu i Hercegovinu još dalje od težnji za članstvom u EU i NATO”, piše u tekstu.

Komšić podsjeća da popuštanje prema ekstremističkim elementima ih samo ohrabruje i da je to poznato još iz rata u Bosni i Hercegovini, prve i druge invazije Rusije na Ukrajinu ali i najmračnijih trenutaka Evrope u ranom 20. stoljeću.

“Pomoć koja je potrebna Bosni i Hercegovini je pomoći u usklađivanju našeg ustavnog režima sa suštinom pravne stečevine EU, njenim kolektivnim pravima i obvezama koje čine zakon EU, koji naglašava „'univerzalne vrijednosti nepovredivih i neotuđivih prava ljudske osobe , sloboda, demokracija, jednakost i vladavina prava.’

Ovo ne smije biti samo naš neposredni cilj radi samog sebe, jer je to politički i etički imperativ, već zato što je istinska ustavna demokracija jedini ssistem koji može garantovatisuverenitet Bosne i Hercegovine, a time i stabilnost i sigurnost zapadnog Balkana”, navodi se u tekstu.

Komšić piše kako ostaje predan korištenju svih dostupnih demokratskih i pravnih sredstava kako bih Bosnu i Hercegovinu približio tim univerzalnim standardima slobode i jednakosti, a da to znači minimalno provedbu svih preostalih odluka Evropskog suda za ljudska prava i vlastitog Ustavnog suda.

Uvjeren je da je rezultat tih napora mora i bitiulazak u EU i NATO, te da će to biti historijsko postignuće ne samo za Bosnu i Hercegovinu i euroatlantsku zajednicu.

“Bosanskohercegovački narod ne traži iznimke, niti traži bilo kakav popust od EU ili NATO-a. Tražimo samo potporu potrebnu za ostvarenje naših demokratskih težnji: puna jednakost za sve naše građane i vlast koja je odgovorna, transparentna i reprezentativna.

Uvjeren sam da je otpornost Ukrajine u suočavanju s ruskom agresijom ukorijenjena u pluralizmu i demokraciji zemlje. I Bosnu i Hercegovinu kroz našu historiju karakterizira pluralizam, unatoč čestim nastojanjima da se uništi i podijeli naš narod i njegova kultura.

To je naša snaga. Sada je došlo vrijeme da se ta snaga usmjeri na stvaranje ustavne demokracije u Bosni i Hercegovini dostojne svog imena i dostojne naših građana,” zaključuje Komšić u tekstu za Justsecurity, a puni tekst se može pročitati na ovom linku.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.