in ,

Željko Komšić o prijedlogu HDZ-a: Ilustracija snova, za 400 hiljada glasača namijenili “ćoravu kutiju”

Željko Komšić uputio jasnu poruku o prijedlogu HDZ-a

Željko Komšić uputio jasnu poruku o prijedlogu HDZ-a.

HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona je ilustracija snova ove političke stranke, kaže u svom komentaru član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

“Očekivano, prijedlog je ilustracija snova HDZ-a. Njime se ne implementira presuda Sejdic Finci niti ostale presude Evropskog suda za ljudska prava. Prijedlog je, opet očekivano, utemeljen na diskriminatorskom etničkom principu izbornih jedinica”, kaže Komšić.
Dakle sve ono što smo i ranije imali priliku čuti, smatra on.

“Za izborno područje C, HDZ je namijenio ćoravu kutiju, gdje 400 hiljada glasača glasa tek formalno, a njihovi glasovi ne utječu na ishod, što je sumrak demokratije. Rješenje je u ukidanju etničkog prefiksa kako to sugerišu i presude Evropskog suda, a ne u dodatnoj etničkoj diskriminaciji”, izjavio je.

On kaže i kako je dojma da njima nije do rješenja i da ni sami nisu ozbiljni sa ovim prijedlogom, jer imaju namjeru blokirati sljedeće izbore.

“Nisu se ni potrudili toliko da tehnički ažuriraju prijedlog”, zaključio je Komšić.

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) poslala je preko svojih članova u Interresornoj radnoj grupi za izmjene Izbornog zakona svoj prijedlog izmjena ovog važnog zakonskog akta. Izmjene se odnose na izbor članova Predsjedništva BiH te Doma naroda BiH, a HDZ uvodi nova tri tzv. ad hoc izborna područja.

Saga oko našeg bh. košarkaša Džanana Muse dobila svoj epilog, karijeru će nastaviti u najjačem španskom takmičenju

Nikšić: “HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona se svodi na ‘brojanje krvnih zrnca’ odnosno ad hoc treći entitet”