in ,

Željko Komšić se oglasio nakon samita u Briselu, tvrdi da je NATO odbacio konstitutivnost: “Pozdravljam Deklaraciju koja je usvojena!”

Željko Komšić se oglasio nakon NATO samita u Briselu i kominukea koj je naknadno objavljen.

Željko Komšić se oglasio nakon NATO samita u Briselu i kominukea koj je naknadno objavljen.

“U Deklaraciji ne stoji konstitutivnost naroda na čemu su iz Hrvatske snažno insistirali. To je još jedna delegitimizacija tog prevaziđenog etničkog koncepta na međunarodnoj sceni, jer se pokazuje da je on suprotan NATO i EU standardima”, izjavio je danas Željko Komšić.

“Stoga, ali i zato, pozdravljam Deklaraciju koja je usvojena na samitu NATO-a, i koja je još jednom potvrdila suverenitet BiH i podršku euroatlanskim reformskim procesima”, navodi Željko Komšić.

“Što se tiče uvrštavanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, podrška tome je očekivana, konstantna i nije nikakva novost. Neki su očekivali uvrštavanje tzv. legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, ali do toga nije došlo jer bi to bilo u suprotnosti sa temeljenim vrijednostima NATO saveza.

Kada je riječ o izbornoj reformi, jasno je da se ona mora provesti isključivo u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava, koje vrlo eksplicitno nalažu odbacivanje konstitutivnosti.

Značajnim smatram i poziv, odnosno osudu politika koje pozivaju na podjele”, zaključio je Komšić.

Spektakularan pogodak na EURU dugo će se pamtiti: Patric Shick šokirao sve golom sa skoro pola terena!

Čudan slučaj u Srbiji: Penzioner poslao Aleksandru Vučiću zahrđale kašike, ovaj mu ih vratio…