Željko Komšić stigao u Glasgow na COP26, dočekali ga premijer Velike Britanije i Antonio Guterres

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine stigao je u Glasgow, gdje će predstavljati Bosnu i Hercegovinu sa drugim svjetskim liderima na UN konferenciji o klimatskim promjenama COP26 kojije otvoren danas u Glasgowu.

Dobrodošlicu su mu priredili Boris Johnson, premijer Velike Britanije i Antonio Guterres, generalni sekretar Ujedinjenih nacija.

Nakon zvaničnog otvaranja konferencije, planirano je da Komšić održi niz bilateralnih sastanaka, a potom prisustvuje svečanoj večeri svjetskih lidera, na kojoj će biti i premijer Boris Johnson, predsjednik SAD Joseph Biden, princ William, i niz drugih svjetskih lidera.

Komšićevo obraćanje svjetskim liderima planirano je za utorak ujutro, kada će imati priliku govoriti o Bosni i Hercegovini i problemima sa kojima se susrećemo u energetskoj tranziciji, a nakon čega će na poziv predsjednika Bidena i predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen prisustovati odvojenom sastanku o temi ograničavanja emisija metana.

UN-ova Konferencija, pod nazivom COP26, smatra se historijskim događajem u borbi protiv klimatskih promjena na kojoj se očekuje prisustvo 25.000 delegata iz cijelog svijeta.

Leave your vote

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.