Željko Komšić u Sloveniji direktno i bez imalo uvijanja: “Balkan i neke članice Evropske unije trebaju da usklade bilateralne odnose, a za to je potrebna regionalna stabilnost”

Tokom druge plenarne sjednice samita EU -Zapadni Balkan na kojoj se razgovaralo o produbljivanju političkog dijaloga, ali i o trenutnom stanju kada je riječ o proširenju EU na Zapadni Balkan, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić poručio je da je potrebno obnoviti evropske integracije kroz zastupanje jednakopravnosti svih građana BiH, te pozdravio inicijativu o Zajedničkom regionalnom tržištu CRM.

Komšić je istakao da proširenje na Zapadni Balkan ima smisla, samo ako će to uistinu značiti i uspostavljanje evropskih vrijednosti i principa na Zapadnom Balkanu, kao i poštivanje temeljnih tekovina demokratije u civiliziranom društvu.

“Dijelim vaše mišljenje da, u svijetlu evropskih vrijednosti, primarna aktivnost država Zapadnog Balkana, a time i Bosne i Hercegovine treba biti usmjerena na razvoj potpune i stabilne demokratije, zaštitu osnovnih ljudskih prava i temeljnih sloboda, što sve zajedno treba činiti kroz sistem vladavine prava. Podržavam nužnost za odlučnim naporima ka regionalnoj stabilnosti koja treba poslužiti Zapadnom Balkanu i nekim državama članicama Evropske unije da usklade bilateralne odnose, u kojima još uvijek zapaženo mjesto ima nasljeđe rata na našim prostorima”, kazao je Komšić – prenosi N1.

Komšić je naglasio da Bosna i Hercegovina ostaje opredijeljena za svoj evropski put uprkos svim izazovima i različitim političkim uplivima trećih strana.

“Pozivam države članice Evropske unije da očuvaju proces evropskih integracija za Bosnu i Hercegovinu kao suverenu i nezavisnu zemlju ravnopravnih i jednakopravnih građana, koji trebaju svoju budućnost da vide u svojoj zemlji.

Smatram da se moraju prevazići unutrašnje nesuglasice kako bi evropske vrijednosti i evropske standarde doveli u Bosnu i Hercegovinu i omogućili našim građanima da ostanu u svojoj zemlji, ne zbog evropske perspektive, već zbog poboljšanja kvaliteta života i garancije zaštite osnovnih ljudskih prava i sloboda u skladu s dostignućima savremene civilizacije. Da bi takvo nešto bilo moguće, očekujem od Evropske unije da ne odustaje od vlastitih vrijednosti, principa i standarda u svim zemljama Zapadnog Balkana, jer bi odustajanje od tih vrijednosti zbog kratkoročnih ciljeva, moglo ostaviti dugoročne posljedice i u samoj Evropskoj uniji.

Zato je važno da sa današnjeg Samita pošaljemo važnu poruku – da Zapadni Balkan treba obaviti tranziciju prema evropskim vrijednostima i standardima u što skorijem roku i da će, u tome pogledu, Evropska unija pružiti svu neophodnu pomoć i podršku”, istakao je Komšić.

Komšić je posebno naglasio da je Bosna i Hercegovina potpisnica Akcionog plana za Zajedničko regionalno tržište (Common Regional Market CRM).

U tom smislu pozdravio je ključnu i historijsku ulogu EU, jer se Zajedničko regionalno tržište bitno razlikuje od drugih regionalnih inicijativa, zbog odlučnosti EU da za Zapadni Balkan izdvoji proiciranih 30 milijardi eura u narednih sedam godina.

“Smatram da je ekonomsko regionalno povezivanje, zasnovano na osnovnim principima EU, od velike važnosti za poboljšanje životnog standarda kao i za napredak čitave regije ka Europskom putu. Bosna i Hercegovina cijeni sveobuhvatnost ovog regionalnog projekta koji se provodi kroz Berlinski proces.

Pozdravljam ključnu ulogu Europske unije u koordinaciji aktivnosti uspostavljanja Zajedničkog regionalnog tržišta kroz Berlinski proces kao i produbljivanje partnerskog odnosa država Zapadnog Balkana sa spacijaliziranim regionalnim institucijama popout CEFTA, Vijeća za regionalnu suradnju, Transportne i Energetske zajednice u provođenju reformi kroz Ekonomski i investicijski plan za Zapadni Balkan. Smatram ovaj potez Europske unije historijskim, jer je bitna razlika između njega i drugih regionalnih inicijativa upravo u odlučnosti institucija EU, kapacitiranosti pomenutih regionalnih organizacija i proiciranih 30 milijardi eura u narednih sedam godina”, poručio je Komšić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.