Željko Komšić u vrlo oštrom obraćanju poručio: “Milorad Dodik očito forsira i nada se tome da ćemo mi odustatati od toga da sve što je neustavno osporavamo pred Ustavnim sudom”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić (DF) najavio je da će podnijeti apelaciju protiv zakona o nepokretnoj imovini Republike Srpske.

Ne očekuje da će Osmorka nešto poduzeti po ovom pitanju.

Komšić je najavio apelaciju pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine dan uoči razmatranja spomenutog zakona u Narodnoj skupštini RS (NSRS).

“S obzirom na to da nije kažnjen, nego nagrađen za antiustavno djelovanje (Milorad) Dodik (predsjednik SNSD-a i predsjednik RS-a) nastavlja s podrivanjem ustavnog poretka Bosne i Hercegovine.

Kada je riječ o imovini, tu već imamo presudu Ustavnog suda gdje su neustavnim proglašene aktivnosti skupštine entiteta RS.

Ako ta skupština ponovo usvoji neustavni zakon o nepokretnoj imovini, ponovo će biti, ovaj put sa moje strane, podnesena apelacija Ustavnom sudu”, najavio je.

Ne misli da će Osmorka (SDP, NiP, NS, SBiH, NES, PDA, BHI Fuad Kasumović, Za nove generacije), koja je na državnom nivou u koaliciji sa SNSD-om i HDZ-om, nešto učiniti po pitanju ovog zakona.

“Dodik očito forsira i nada se tome da ćemo mi odustatati od toga da sve što je neustavno osporavamo pred Ustavnim sudom.

Naravno, za ovakvo djelovanje odgovornost snose i stranci koji svojim ponašanjem ohrabruju antiustavno djelovanje Dodika i skupštine RS-a.

Od Osmorke, koja tvrdi da se Dodik promijenio, ne očekujem da poduzmu bilo šta”, zaključio je Komšić.

Podsjećamo, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je po zahtjevu šest delegata Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine utvrdio da RS nema ustavnu nadležnost za regulisanje pravne materije koja se odnosi na nepokretnu imovinu.

Visoki predstavnik Christian Schmidt je suspendovao zakon o nepokretnoj imovini, koji je NSRS ranije usvojio.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.