Željko Komšić vrlo je žustro odgovorio Elmedinu Konakoviću: “Novi momenat je njegov pokušaj da ućutka one koji žele da se suprotstave Dodiku”

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković danas je reagovao na izjave Milorada Dodika o secesiji te poručio da je umjesto stalnih polemika sa Dodikom odabrao koncept rada i konkretnih aktivnosti.

“Ne odgovaram na njegove svakodnevne izjave, ne referiram se na svaku. On je po ko zna koji put ponovio svoje želje o secesiji i pripajanju Srbiji, ja ponavljam svoju želju da ova zemlja bude građanska, sa jednim predsjednikom, bez entiteta i kantona, samo lokalna vlast i državni nivo”, poručio je.

Poručio je da ne želi svoje snove da prodaje glasačima i da zbog toga ne rješava probleme koji se mogu riješiti.

“Svi u BiH, a i šire znaju da bi bilo kakav nasilan proces secesije ili nasilan proces prekrajanja postignutog unutrašnjeg uređenja vodio u konflikt. Ni moji ni Dodikovi snovi ne mogu se jednostrano realizovati, u ovoj zemlji može samo ono o čemu se dogovorimo.

Umjesto svakodnevne polemike odabrao sam koncept jačanja institucija BiH i popravljanja odnosa sa prijateljima Bosne i Hercegovine koji bi bili spremni reagovati u slučajevima novih kriza koje se mogu desiti”, rekao je.

Konaković je naveo da kreiranje politike konflikta svakodnevno tjera potencijalne investitore iz zemlje, tjera turiste i ostale dobronamjerne ljude.

“Jednako zbog toga trpe svi građani, u oba bh. entiteta i Brčko distriktu BiH. Plate jednako ne rastu i život se jednako ne popravlja Bošnjacima, Srbima, Hrvatima i Ostalim.

One koji se služe retorikom konflikta pozivam na paintball borbu u nekoj od naših planina, na 15-ak dana borbe, ne moramo duže od toga. Da osjete kako je prespavati jednu noć u šumama u koje bi slali tuđu djecu”, poručio je.

On je rekao da većina njih nije ni u izviđačima provela noć na otvorenom te da je njihov plan da tamo pošalju tuđu djecu.

“Mnogo štete nanose upravo onima čije interese tobože brane”, zaključio je Konaković.

Oglasio se Komšić

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić komentirao je današnju izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o otcijepljenju tog entiteta, ali i komentar šefa bh. diplomatije Elmedina Konakovića.

Komšić je poručio da Dodik nije rekao ništa novo te da nastavlja po starom kako konačnom cilju, a danas je vrlo otvoreno rekao da je cilj da dio Bosne i Hercegovine pripoji Srbiji.

“To mi znamo, to je jedan od ciljeva koji agresor nije uspio da realizira, ali vidimo da se od toga cilja ne odustaje. Vrijeđanje žrtava genocida samo potvrđuje da su takvi spremni na nove zločine”, rekao je Komšić.

ČITAJTE I OVO: Pisac iz Srbije Stefan Simić ima poruku: “Gledam kako ljudi slave što je Đoković bio u Banja Luci, a ja sam tužan…”

Naglasio je da novi momenat “pokušaj ministra vanjskih poslova BiH da ušutka sve one koji imaju namjeru da se suprotstave Dodiku i onima koji stoje iza njega”.

“Taktika guranja glave u pijesak i nametanje uvjerenja da će problem nestati, ako se dovoljno dugo pravimo da ne postoji je pogubna! Bojim se da paintball takmičenje ne može riješiti ovu situaciju”, zaključio je.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.