Žena koja se svim srcem bori za BiH: Britanska zastupnica Alicia Kearns uputila veoma oštro pismo visokom predstavniku Christianu Schmidtu

Zastupnica u Parlamentu Velike Britanije Alicia Kearns, koja je u nekoliko navrata proteklih mjeseci upozoravala na situaciju u Bosni i Hercegovini, te otvoreno zagovarala sankcije protiv onih koji prijete državnim institucijama, oglasila se povodom informacije o nametanju izmjena izbornog zakonodavstva u BiH, obrativši se direktno visokom predstavniku.

Kako se navodi u kopiji pisma kojeg je Kearns poslala visokom predstavniku Christianu Schmidtu 27. jula, ona se čelniku OHR-a prvi put obratila 22. jula, tražeći više informacija o predloženim izmjenama izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine.

Nakon što je dostupni materijal prostudirala i o istom razgovarla sa kolegama u BiH, Velikoj Britaniji i šire, kazala je kako ne može podržati ovakve izmjene zakona.

“Kao predsjedavajuća Svestranačke poslaničke grupe za BiH u britanskom parlamentu uvijek sam zagovarala budućnost gdje bi se smanjivala važnost etnopolitičkih blokova i gdje ova predivna nacija može krenuti naprijed ka zajedničkom državljanstvu i demokraciji, u skladu sa nadama za napredovanje ka NATO-u i EU.

I dok cijenim Vaše napore da osigurate mirne izbore u oktobru, ne smatram da su neki od ovih prijedloga u skladu s tom vizijom”, navodi se u pismu upućenom Schmidtu.

Posebnu zabrinutost izrazila je u vezi s izuzimanjem članova etničke grupe koja čini manje od 3% populacije datog kantona od izbora u Dom naroda – prenosi N1.

“Dok potreba da se osigura smislen izbor i funkcionalna Vlada stvara pritisak, to se ne smije desiti na račun zastupljenosti.

Odluka Ureda visokog predstavnika iz 2002. godine dala je svakoj etničkoj grupi zastupljenost u svakom kantonu, i čini se kontraproduktivnim poništiti ovu odluku dvadeset godina kasnije kada bih očekivala da se svi napori usmjere ka napredovanju prema inkluzivnijom glasačkom pravu, onom koji bi isključio etničke kvote i podjele”, naglasila je Kearns.

Kazala je kako vjeruje da bh. narodi žele vidjeti svoju zemlju kako teži ka boljem, šireći glasačko pravo za sve građane i njihovo pravo da budu predstavljeni bilo s kim koga žele, idući ka tome da nisu obavezni da biraju u skladu sa sektaškim principima, već da mogu biti predstavljeni onim izabranim zvaničnicima koji u srcu imaju interes i ambicije više zajednica – zajednička budućnost širom zajednice.

“To bi također značilo prevazilaženje obespravljenosti manjina unutar zemlje.

Sada je vrijeme za rješenja koja će unaprijediti ovu naciju, koja osvaja srca svih onih koji je upoznaju, izvan demokracije koja ovisi o sektaškim podjelama”, dodaje Kearns.

Pohvalivši visokog predstavnika za angažman od preuzimanja OHR-a u augustu prošle godine, pozvala je na smirivanje trenutno podignutih tenzija.

“Od Vašeg imenovanja djelovali ste smireno i odlučno kako bi održali stabilnost u BiH.

Suprostavljanje ovim prijedlozima je prešlo etničke i stranačke linije, i od vitalne je važnosti angažirati se u vezi s tim zabrinutostima i smiriti napetosti među onima koji osjećaju da bi njihova prava i budućnost došli u opasnost provođenjem ovih reformi.

Pisala sam i Vladi svoje zemlje kako bih iznijela zabrinutost i kao i uvijek izražavam spremnost da ih razgovaramo o tome”, zaključuje se u pismu upućenom Christianu Schmidtu.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.