in , ,

Žestoka kritika Jasmile Žbanić: “Konaković je Pašoviću, Tanoviću i meni rekao da nikad nećemo postati direktori jer nismo u stranci”

“Tada sam se pokupila i otišla živjeti u Berlin”, kaže Jasmila Žbanić

Jasmila Žbanić, ugledna bosanskohercegovačka režiserka svjetskog renomea, komentarisala je odluku Vlade Kantona Sarajevo da ne podrži Jazz festival u glavnom gradu BiH zbog, kako je navedeno, nepotpune dokumentacije.

Režiserka ističe da je riječ o političkoj strategiji Ministarstva kulture, a poručila je da ima mnogo načina da se festival ipak održi. Itekako je imala šta da kaže i predsjedniku NIP-a Elmedinu Konakoviću

– Odluka Kantona Sarajevo da ne podrži Jazz festival nije “greška”, to je politička strategija Ministarstva kulture i stranke koja “drži” to ministarstvo.

Sjećam se kada je Dino Konaković, tadašnji premijer (SDA, a sada NiP) rekao Harisu Pašoviću, Danisu Tanoviću i meni da nikada nećemo moći postati direktori ni jedne kulturne institucije u Kantonu Sarajevu jer nismo “u stranci”. Čovjek je to izgovorio na zvaničnom sastanku potpuno uvjeren da se radi o nečemu legalnom i normalnom.

Tada sam se pokupila i otišla živjeti u Berlin, odakle i ovo pišem. Kada bude vrijeme govoriću više o tome – ali sad je vrijeme za nešto drugo, a to je: Jazz Fest Sarajevo se mora održati! Kako ? Ima puno načina, a “trojka” ima malo vremena da ih nađe – napisala je Žbanić na Facebooku.

Hrvatski mediji šokirani potezima selektora Zmajeva Ivayla Peteva: “Zvao igrače koje “poznaje samo Google”, na terenu dva beka, tri zadnja vezna…”

Munira Subašić se oglasila uoči presude Ratku Mladiću u Hagu: On je neprijatelj i majki Srpkinja