Žestoka kritika Jasmile Žbanić: “Konaković je Pašoviću, Tanoviću i meni rekao da nikad nećemo postati direktori jer nismo u stranci”

Jasmila Žbanić, ugledna bosanskohercegovačka režiserka svjetskog renomea, komentarisala je odluku Vlade Kantona Sarajevo da ne podrži Jazz festival u glavnom gradu BiH zbog, kako je navedeno, nepotpune dokumentacije.

Režiserka ističe da je riječ o političkoj strategiji Ministarstva kulture, a poručila je da ima mnogo načina da se festival ipak održi. Itekako je imala šta da kaže i predsjedniku NIP-a Elmedinu Konakoviću

– Odluka Kantona Sarajevo da ne podrži Jazz festival nije “greška”, to je politička strategija Ministarstva kulture i stranke koja “drži” to ministarstvo.

Sjećam se kada je Dino Konaković, tadašnji premijer (SDA, a sada NiP) rekao Harisu Pašoviću, Danisu Tanoviću i meni da nikada nećemo moći postati direktori ni jedne kulturne institucije u Kantonu Sarajevu jer nismo “u stranci”. Čovjek je to izgovorio na zvaničnom sastanku potpuno uvjeren da se radi o nečemu legalnom i normalnom.

Tada sam se pokupila i otišla živjeti u Berlin, odakle i ovo pišem. Kada bude vrijeme govoriću više o tome – ali sad je vrijeme za nešto drugo, a to je: Jazz Fest Sarajevo se mora održati! Kako ? Ima puno načina, a “trojka” ima malo vremena da ih nađe – napisala je Žbanić na Facebooku.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.