Žestoka reakcija je pristigla iz DF-a nakon izjava Christiana Schmidta: “Građanske snage u BiH to neće dopustiti, ako je politička intencija da se građani BiH izbace iz Ustava”

Iz Demokratske fronte su se oglasili rekavši da visoki predstavnik ne treba nametati izmjene Ustava Federacije BiH sve dok su njegove odredbe i dalje na snazi.

“Potpuno je neshvatljivo zbog čega visoki predstavnik u BiH gospodin Schmidt nastoji uspostaviti diskontinuitet u odlukama OHR-a, a koje se tiču Izbornog zakona BiH.

U intervju za portal Klix.ba Visoki predstavnik javnosti nije ponudio kredibilne argumente zbog čega ignoriše pravno tumačenje OHR-a iz 2018. godine na zahtjev Ustavnog suda BiH kada je zatraženo mišljenje OHR-a po apelaciji Borjane Krišto”, tvrde iz DF-a.

Kazali su da su Valentin Inzko i bivši sudija ustavnog suda Jozef Marko u više navrata istakli da je presuda “Ljubić” implementirana.

“Osim toga gospodin Schmidt potpuno gubi iz vida da je Borjana Krišto povukla svoju apelaciju, kojom je osporavala odredbe Ustava FBiH, odnosno to da svaki kanton bira po jednog Hrvata, Srbina i Bošnjaka ako je takav izabran u kantonalne skupštine (formula 1/1/1)”, navodi se.

Dodali su da je Krišto na taj način putem Ustavnog suda BiH bezuspješno nastojala izdejstvovati HDZ-ovu interpretaciju presude Ljubić.

“Drugim riječima, time je propao pokušaj gospođe Krišto da održi u životu presudu Ljubić na način kako to odgovara HDZ-u BiH. Obzirom na to da to nije uspjelo, presuda Ljubić je odlukom starog saziva CIK-a implementirana”, smatraju u DF-u.

Osim toga, kako ističu iz DF-a, primjetno je da Schmidt kada govori o dejtonskoj konstrukciji u izričit i privilegovan položaj dovodi konstitutivne narode nauštrb građana, što je pravno i politički u suprotnosti sa postojećim Ustavom BiH, te da još više BiH udaljava od implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava.

“Naime, i prema postojećem Ustavu BiH konstitutivni narodi ne bi trebali imati nikakvu prednost u odnosu na Ostale, pa i kad zajedno utvrđuju Ustav, konstitutivni narodi ga utvrđuju ne kao isključivo etničke zajednice, nego kako piše u Ustavu BiH, kao građani u zajednici sa Ostalima.

Prema tome ako je politička intencija da se građani BiH izbace iz Ustava, onda gospodin Schmidt mora znati da građanske snage u BiH to neće dopustiti”, navodi se.

Ipak, primijetili su napredak u stavovima Schmidta, koji je govorio i o potrebi implementacije drugih presuda, poput presude Ustavnog suda BiH u predmetu Komšić.

“Prema tome, činjenica je da se svi u BiH trebaju fokusirati na implementaciju presuda koje nisu realizirane, a ne da se fokus zadržava na implementiranoj presudi Ljubić, samo zbog toga što implementacija te presude nije zadovoljila političke apetite HDZ-a, koji su izraženi u njihovim političkim zahtjevima”, smatraju iz DF-a.

Dodaju da je također konstruktivan stav Schmidta o potrebi nastavka pregovora sa predsjednikom Evropske komisije Charlesom Michelom na što su se obavezale sve političke opcije.

“Ipak, onda nije jasno zašto gospodin Schmidt promišlja o nametanju rješenja u korist HDZ-a prije nastavka tih razgovora”, navodi se.

“U konačnici se postavlja pitanje zašto oni kojima ne odgovara ovakav Ustav FBiH isti ne ospore pred Ustavnim sudom BiH, umjesto što dostavljaju pa povlače apelacije i čekaju da se nametne ustavno rješenje po njihovoj političkoj želji, za koju je jasno kakva je, a to je podjela države na etnoteritorijalnom principu kroz nametanja izmjena Ustava FBiH i Izbornog zakona.

Zbog toga, Schmidt ne treba intervenisati u Ustav FBiH sve dok su njegove odredbe i dalje na snazi”, zaključuju iz Demokratske fronte.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.