Žestoka reakcija OHR-a i visokog predstavnika Schmidta zbog dešavanja u RS: “U uzburkanim vodama će ploviti”

Narodna skupština RS-a naredne sedmice planira izmjeniti Zakon o objavljivanju zakona i drugih propisa RS-a s ciljem da prestane objavljivati propise i druge akte koje donosi visoki predstavnik u BiH. Tim povodom se oglasio OHR.

Iz OHR-a su istakli da se ovim nacrtom zakona neće ostvariti ovaj pogrešno smišljen cilj.
“Narodna skupština RS se priprema za razmatranje nacrta zakona kojim se pokušava ukinuti obaveza objavljivanja akata visokog predstavnika u Službenom glasniku RS. Ovim nacrtom zakona se ne može i neće ostvariti tako pogrešno smišljen cilj”, poručili su iz OHR-a.

Navode da strane potpisnice Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, uključujući RS, imaju obavezu da u potpunosti surađuju sa visokim predstavnikom.

“Nikakva politička retorika ili izmjena zakona ne mogu osloboditi institucije i njihove uposlenike ove obaveze. Nadalje, zakoni koje donosi visoki predstavnik imaju isti status kao i zakoni koje donose domaći parlamenti i podrazumijevaju istu ustavnu obavezu objavljivanja, bez obzira na bilo koji podređeni akt ili propis”, navode.

Dodaju da neobjavljivanje i nepoštivanje odluka visokog predstavnika stavlja RS, njene institucije i one koji u njima rade, u položaj kršenja njihovih obaveza prema Općem okvirnom sporazumu za mir.

Na kraju poručuju da službenici koji činjenjem ili nečinjenjem zanemare svoje zakonske dužnosti, kao i ove obaveze, snose ličnu odgovornost za svoje odluke i za posljedice takvih odluka.

“Oni trebaju biti svjesni da će ploviti u uzburkanim vodama”, poručio je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Ovo su izmjene Zakona kojim vlast RS-a planira obustaviti objavljivanje i sprovođenje Schmidtovih odluka

Foto: Klix.ba

Narodna skupština Republike Srpske naredne sedmice planira izmjeniti Zakon o objavljivanju zakona i drugih propisa RS-a s ciljem da prestane objavljivati propise i druge akte koje donosi visoki predstavnik (OHR) u Bosni i Hercegovini.

Interesantno je da se u materijalima ne navodi mišljenje Vlade RS-a.
“Predloženim Prijedlogom zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, po hitnom postupku propisuje se da prestaje obaveza da se u Službenom glasniku Republike Srpske objavljuju propisi i drugi akti koje u okviru svoje nadležnosti donosi visoki predstavnik u BiH”, navedeno je.

“Razlozi za donošenje zakona”

“Strane potpisnice Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, Republika Bosna i Hercegovina, Republika Hrvatska, Savezna Republika Jugoslavija, Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska, u članu 1. u stavu 2. Aneksa 10 dogovorile su da “S obzirom na složenost pitanja sa kojima se suočavaju, Strane traže postavljanje visokog predstavnika, koji treba biti imenovan u skladu sa relevantnim rezolucijama Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, kako bi potpomogao vlastite napore Strana, mobilizirao i, prema potrebi, koordinirao aktivnosti organizacija i agencija koje su uključene u civilne aspekte mirovnog rješenja, izvršavajući zadatke koji su mu povjereni rezolucijom Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, kao što je to navedeno u tekstu koji slijedi:

Imajući u vidu da gospodin Kristijan Šmit nije imenovan u skladu sa članom 1. stav 2. Aneksa 10, on se ne može smatrati visokim predstavnikom u BiH i to je razlog zašto Republika Srpska ne priznaje visokog predstavnika i zbog čega neće više objavljivati propise i druge akte koje donosi visoki predstavnik u BiH u Službenom glasniku Republike Srpske”, navodi se u materijalu koji će se naći pred poslanicima NSRS-a.

Vladajući režim u RS-u ove izmjene Zakona nastoji donijeti po hitnom postupku jer msatraju da bi u slučaju ne donošenja mogle nastati “štetne posljedice po RS”.

“U skladu sa navedenom odredbom, štetne posljedice koje bi mogle da nastupe nedonošenjem ovog zakona sadržane su u činjenici da visoki predstavnik nije imenovan u skladu sa članom 1. stav 2. Aneksa 10, te da odluke koje donosi neovlaštena osoba ne mogu da se objavljuju u Službenom glasilu i egzistiraju u pravnom sistemu i kao takve proizvode pravne posljedice. Kako bi se spriječila mogućnost objavljivanja takvih odluka pristupilo se donošenju ovog zakona po hitnom postupku”, navodi se.

Predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić (Ujedinjena Srpska) je najavio da će se ovim aktom regulisati i nemogućnost inkriminacije radnika i direktora Službenog glasnika.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.