Žestoka reakcija SDP-a nakon kontrovezne banjalučke odluke: “MUP RS potvrđuje svoju nemoć priznanjem da ne može garantovati sigurnost učesnicima svečane akademije”

Povodom odluke Policijske uprave Banja Luka MUP-a RS da zabrani održavanje skupa u organizaciji Gradskog odbora Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) Banja Luka povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, SDP BiH naglašava da nikada neće odustati od promicanja bosanskohercegovačke državnosti na svakom pedlju naše zemlje.

Naveli su kako MUP RS vlastitim priznanjem da ne može garantovati sigurnost učesnicima najavljene svečane akademije potvrđuju, kako oni navode, svoju nemoć.

“MUP RS vlastitim priznanjem da ne može garantovati sigurnost učesnicima najavljene svečane akademije još jednom potvrđuje svoju nemoć da građanima garantuje temeljna prava u skladu sa Ustavom i zakonima Bosne i Hercegovine.

Isto vrijedi i za skup u Mrkonjić Gradu, čije zabranjivanje predstavlja dodatnu sramotu za institucije u ovom dijelu države Bosne i Hercegovine.

Naglašavamo da je Bosna i Hercegovina država svih njenih ljudi, koliko god se njenog snaženja i afirmacije plašile pojedine političke strukture i moćnici.

Strah pojedinih centara moći od države Bosne i Hercegovine i njenih tekovina pluralnosti, jednakosti i zajedništva samo je dokaz da je Bosna i Hercegovina itekako prisutna i nepobitna životna i pravna činjenica.

Korištenje pojedinih udruženja, poslušnika vladajućih struktura, za opravdavanje zabrane obilježavanja Dana državnosti, samo je potvrda licemjernosti onih koji se sakrivaju iza svojih tzv. nevladinih satelita”, navodi se u saopćenju.

Potom su dodali:

“Zabrana održavanja svečane akademije samo će dodatno ojačati našu odlučnost i opredjeljenje da pokažemo da građani Bosne i Hercegovine širom naše domovine žele živjeti u miru u svojoj domovini, koja pripada svima nama jednako.

Pokušaji destruktivnih političkih elita da ljude Bosne i Hercegovine otuđe od svoje vjekovne domovine su osuđeni na propast.

To dokazuje i zabrana svečane akademije koja bi još jednom pokazala da Bosna i Hercegovina živi u svim našim krajevima i svim našim ljudima, čega se oni koji javnost uporno pokušavaju uvjeriti u suprotno, očito najviše i boje”.

Na kraju su dodali kako će SDP BiH zajedno sa svim svojim partnerima nastaviti da u kontinuitetu i sve intenzivnije zagovara i radi na jačanju i razvoju Bosne i Hercegovine kao savremene evropske demokratske države u kojoj se vlast ne boji drugačijih mišljenja i glasova,

nego njeguje raznovrsnost mišljenja svake vrste kao svoje bogatstvo i kao dokaz samopouzdanja institucija sistema u vlastite kapacitete i mogućnosti očuvanja javnog reda i mira.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.