Žestoke poruke za Željka Komšića: “Umjesto pokušaja igranja političkog ping-ponga, neka u roku od 24 sata obavi razgovor sa svojim odmetnutim direktorom JP „Elektroprivreda BiH“”

Iz Saveza za bolju budućnost (SBB) oglasili su se saopštenjem za javnost nakon izjava Željka Komšića. Uputili su niz prozivki na račun lidera DF-a.

“Nakon današnje reakcije Željka Komšića, predsjednika DF-a, kako pojedini političari tobože brinu o rudarima i da “ostavke trebaju podnijeti direktor Elektroprivrede BiH, Radončićev ministar Džindić i Zaimovićev premijer Novalić“, valja postaviti nekoliko jednostavnih pitanja.

Prvo, otkad je to gospodin Novalić Zaimovićev premijer kada i djeca znaju da je Novalića imenovala SDA, odnosno gospodin Bakir Izetbegović? I zašto nesretni Komšić ne smije da javno izgovori ime Bakira Izetbegovića u negativnom kontekstu?

Drugo, zašto Komšić prešućuje da je gospodin Andelija (koji se odmetnuo i ne želi da posluša ni ministra ni Vladu FBiH) kadar DF-a i da ga je, nakon međustranačkih akrobacija sa SDA, direktno imenovao upravo gospodin Komšić?

Treće, vlasnik rudnika je Javno preduzeće “Elektroprivreda BiH“, a ne Vlada FBiH. Zato su ovdje u pitanju poslovno-pravni odnosi između vlasnika i njihove kompanije, odnosno rudnika i rudara, kojima već od 2010. godine njihov poslodavac ne uplaćuje i ne izvršava zakonsku obavezu uplate zdravstvenog i penzionog osiguranja.

Znači, Komšićev direktor Andelija je taj koji uporno odbija prijedloge rudara. Nadležno ministarstvo i Vlada FBiH mogu biti samo medijatori, jer nemaju naredbodavni zakonski osnov u određivanju cijene uglja ili obvezama vlasnika prema rudnicima.

Što se tiče Komšićevog prijedloga o smjeni premijera, nadležnog ministra i direktora EP, potpuno je jasno da SBB apsolutno podržava takvu ideju.

Uostalom, SBB je 1. juna 2020. godine, zajedno sa SDP-om, Našom strankom, PDA, A-SDA, NiP-om i Nezavisnim blokom, glasao za smjenu Novalićeve Vlade FBiH, koja je već tri godine u tehničkom mandatu.

Neka gospodin Komšić, koji se sada sjetio „Zaimovićevog Novalića“ provjeri kako su tada glasali njegovi uvaženi poslanici. Da ga, ipak, podsjetimo, Komšić, odnosno njegovi poslanici nisu digli ruke za smjenu Vlade FBiH.

Stoga, SBB podržava Komšićeve zahtjeve za smjenu Novalića i drugih, jer bi to posljedično značilo i smjenu kompletne Vlade FBiH. Istovremeno, SBB traži da gospodin Komšić, umjesto pokušaja igranja političkog ping-ponga, već u roku od 24 sata obavi razgovor sa svojim odmetnutim direktorom JP „Elektroprivreda BiH“ d.d. Sarajevo i, hitno, svojim autoritetom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, pomogne rudarima, jer je glavna politička poluga odlučivanja isključivo u njegovim rukama kao predsjednika DF-a koji je imenovao i potpuno odgovoran za postupke i ponašanje gospodina Andelije”, navodi se u saopštenju SBB-a.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.