Žestoko “prepucavanje” između Bećirovića i Cvijanović pred ministrom iz Danske

Žustra rasprava obilježila je današnji sastanak članova Predsjedništva BiH sa ministrom vanjskih Danske Larsom Lokeom Rasmusenom. O tome svjedoči i činjenica da su se Denis Bećirović i Željka Cvijanović o istom sastanku oglasili različitim saopštenjima.

Na sastanku je inače bilo govora o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i saradnji dvije zemlje.

Bećirović je, kako navodi, naglasio da su državni organi Bosne i Hercegovine jednoglasno definirali strateške vanjskopolitičke prioritete, a to su EU i NATO.

“Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović zahvalio se na sveukupnoj podršci Kraljevine Danske.

On je naglasio da su državni organi Bosne i Hercegovine jednoglasno definirali strateške vanjskopolitičke prioritete, a to su EU i NATO.

Entiteti i niži nivoi vlasti unutar nedjeljive države Bosne i Hercegovine nemaju nikakve nadležnosti kada je u pitanju vanjska politika i zato je odluka nenadležne Skupštine entiteta RS-a o vojnoj neutralnosti pravno ništavna.

Sve dok državni organi Bosne i Hercegovine ne promijene zakone i druge akte, koji trasiraju vanjsku politiku države, svi predstavnici države Bosne i Hercegovine dužni su ih poštivati.

To je temeljni princip funkcioniranja svake pravne države”, saopšteno je iz Bećirevićevog kabineta.

Tokom sastanka Bećirević je, između ostalog, predložio da se u što kraćem roku zaključi bilateralni sporazum o dvojnom državljanstvu između Danske i Bosne i Hercegovine kako bi bivši državljani Bosne i Hercegovine mogli izvršiti povrat svog državljanstva, bez odricanja od državljanstva Danske i da Danska u kontekstu EU integracija ponovo otvori Ambasadu Danske u BiH.

Član Predsjedništva BiH je upoznao ministra Rasmusena sa trenutnom situacijom u Bosni i Hercegovini i napadu na ustavni poredak naše zemlje.

On je rekao da je važno stabilizirati prilike u Bosni i Hercegovini i zaustaviti rušenje ustavnog poretka, kako bi se država Bosna i Hercegovina mogla, između ostalog, posvetiti EU i NATO integracijama.

Ministar vanjskih poslova Kraljevine Danske Lars Lokke Rasmusen je rekao da su situacija u Bosni i Hercegovini i odnosi na Zapadnom Balkanu postali dio političke agende Danske.

On je istakao da EU treba ojačati svoje odnose sa zemljama Zapadnog Balkana i podržati njihove ambicije u pogledu članstva u EU.

Tokom sastanka konstatirano je da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Danske dobri i prijateljski, ali da postoji još dosta prostora za unapređenje ekonomske saradnje i međusobno povezivanje dvije zemlje.

Navedeno je da bh. dijaspora predstavlja most između dvije zemlje i otvara mogućnosti za jačanje bilateralnih odnosa, posebno u oblasti ekonomije, kulture i obrazovanja.

Sastanku su prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i članovi predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željka Cvijanović, saopšteno je iz Bećirevićevog kabineta.

S druge strane Željka Cvijanović zvaničniku iz Danske je poručila da mir i stabilnost u BiH nisu ugroženi.

Ona je istakla da se sve što u BiH dešava, dešava se u okviru političkih procesa i rasprava, ali da bošnjački političari nisu spremni da strani intervencionizam zamijene domaćim dijalogom, jer, kako je naglasila, preko stranih predstavnika žele da ostvare svoje političke ciljeve i zadovolje svoje političke apetite koji su prilično veliki.

Cvijanović je rekla da su nesređeni politički odnosi u BiH vidljivi i u okviru Predsjedništva BiH, koje je na današnjem sastanku sa danskim ministrom imalo suprotstavljena mišljenja oko brojnih pitanja, istakavši da je Bećirović koristio svaku priliku da kao glavnog krivca za sve probleme u BiH, optuži Republiku Srpsku i njene predstavnike.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.