Zlatan Begić brutalan: Kada god vidim Murphyja po džamijama, mislim se kakvu podvalu smjera Schmidt

U Parlamentu Bosne i Hercegovine održana je hitna sjednica zbog učestalih napada na povratnike u RS-u nakon koje se došlo do zaključka da se formira tim koji za 45 dana treba donijeti mjere kojim bi povratnici bili zaštićeni, te su osuđeni napadi na povratnike. Zlatan Begić, zastupnik DF-a kazao je kako smatra da u RS-u još uvijek postoji potreba da se grčevito bori za ono što je stečeno agresijom, genocidom, etničkim čišćenjem…

-Rasprava je krenula na civiliziran način što me obradovalo, međutim u jednom trenutku dođete do nacionalizma, fašizma, prebrojavanja odsječenih glava bez argumentovanog stava sa namjerom izjednačavanja čitave priče.

Mi ćemo status građana BiH u entitetu RS koji se danas tako zove, morati rješavati na drugi način, a to je preustrojem BiH kada se za to stvore uslovi.

Mi moramo sebe odbraniti od njih i njih od njih samih i to je teško. Što je zadatak teži, volja treba da bude jača. To je generacijski zadatak, znamo svi šta se dešavalo i šta se dešava – naveo je.

Begić kaže kako ne vjeruje u trenutni sastav Vijeća ministara, ali da je dobro šti se došlo do ovih mjera.

-Stiče se utisak da se ističe protuteza svega toga na položaj Srba u Federaciji. Ima slučajeva, ali barem iz sredine iz koje ja dolazim, nema takvih problema, pogotovo nema organizovanog, sistematskog, grupnog napada na Srbe.

U DF-u je nosilac liste bio iz reda srpskog naroda i on je danas predsjednik Skupštine TK, također imamo i Hrvate tu. Tako je i u velikom broju drugih političkih partija.

Kada je riječ o međunarodnoj zajednici i visokom predstavniku, prestravim se kad vidim Marfija po džamijama i Šmita po Srebrenici. Oni preko toga peru aparthejd.

Svaki put kad vidim Marfija da obilazi džamiju, mislim se kakvu podvalu Šmit namjerava izvesti.

Mislim da njima ti ljudi nisu ni u malom mozgu i koriste tu tešku tragediju koja se dogodila nad Bošnjacima kako bi na neki način dobili moralnu podlogu za sve perverzije, počevši od nametanja izbornih pravila u izbornoj noći, preko suspenzije Ustava, pa do namjera da raščerupaju državnu imovinu – pojasnio je.

Što se tiče presude „Kovačević“ koju je donio Evropski sud za ljudska prava, Begić navodi kako je treba implementirati PSBiH izmjenama Ustava, a ukoliko to ne uradi Parlamentarna skupština BiH, onda postoji pravna obaveza visokog predstavnika u kontekstu vladavine prava da osigura i nametne provođenje te presude.

-Visoki predstavnik se ponaša kao jedan od političkh aktera birajući jednu stranu i sad u jednom stilu folk zvijezda tzv. agentice koje zastupaju BiH u postupcima pred Evropskim sudom komuniciraju s javnošću, izdavaju saopćenja…

Podnijet ću im krivičnu prijavu pa nek institucije države to izanaliziraju. Svako treba imati mogućnost da provjeri nečiji status i djelovanje.

One su izabrane na tri mjeseca prije tri godine i kada vam istekne odluka, odmah naredni dan prestaje status i gubite punomoć u ovakvom slučaju.

Mislim da je riječ o lažnom predstavljaju i sad, iako je prestao taj period, dešava se da su išle na posao, pa se desio radno-pravni spor i to je izašlo izvan granica prava. Izašao im mandat, a išle na posao. Ja ću to prijaviti, ali Boga mi i organima gonjenja.

Ko su gospođe Harisa i Monika da one odlučuju šta je interes BiH, da li su se obratile institucijama koje su građani izabrali, pa makar nadležnom ministru i tražili akt ili punomoć da idu u taj postupak.

Saznao sam da su pokušale nelegalno izuzeti moj dosije i dosije tri delegata Doma naroda Parlamenta Federacije iz CIK-a što se nikada nije desilo, a samo zbog toga jer smo i mi učesnici postupaka pred Evropskim sudom za ljudska prava i jedan od postupaka „udara“ na odluke Schmidta i zbog toga imam namjeru podnijeti prijavu – rekao je Begić gostujući na Hayat TV.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.