Zlatan Begić direktno: “Dodik je ruski igrač na području Balkana, još jedino imam povjerenja u Ameriku”

Zlatan Begić zastupnik DF-a u Parlamentarnoj skupštini BiH govorio je u Rezimeu o političkoj, građanskoj i dejtonskoj BiH.

Za početak, kaže da je vrlo teško da se trenutna kriza može okončati bez snažnijeg upliva međunarodne zajednice.

“Nije to vapaj ili poziv da neko radi naš posao ovdje. Naprosto, međunarodna zajednica je ta koja nam je nametnula ustavna rješenja gdje je stvorena jedna invalid država koja nije u stanju da se odbrani od ovakvih nasrtaja kakve imamo posljednjih nekoliko mjeseci.”

Smatra da je više subjekata odgovorno za krizu.

“Imamo gospodina Dodika koji je, sasvim jasno, ruski igrač na području Balkana. Imamo prilično tromu administraciju zapadnih zemalja, pa i EU.

Ja još jedino imam povjerenja u SAD. Nesporna je njihova dobronamjerna politika prema BiH, ali je očigledno da nema nekog akcionog plana.

Nije mi jasno u kojoj funkciji i zbog čega je i gospodin Escobar dolazio.

Nakon današnjih sastanaka više mi se čini da je došao da utješi građane BiH da neće biti rata, a ne da smiri političare u BiH, na prvom mjestu Milorada Dodika koji je sve ovo pokrenuo, ali ne treba zaboraviti ni Dragana Čovića koji naprosto se uklapa u čitavu tu priču i gdje Dodik radi jedan veliki dio zadaće upravo za Čovića i njegovu politiku u BiH. Zadaće daljeg komadanja ove zemlje”, kaže Begić, prenosi federalna.

Begić ističe da se traži vladavina prava u BiH, da se poštuje Dejtonski mirovni sporazum, da se osigura međunarodni mir i sigurnost radi kojeg je takav sporazum i zaključen.

“I nikako nam nije jasna pozicija međunarodnih pregovarača koji dođu i kažu ukoliko vi ne popustite i ne prihvatite nove zahtjeve koji dolaze od strane Dodika i Čovića, može doći do ugrožavanja mira.

To su stvari koje naprosto ne mogu tako ići. Mi se prvo moramo okrenuti sami sebi.

Svi ljudi u ovoj zemlji, bez obzira kojoj etničkoj skupini pripadaju, bez obzira kojem bogu se mole moraju zbiti redove, moraju se uspostaviti kontakti i na kraju krajeva i građani u RS-u trebaju da kažu svoju riječ i da se pobune protiv ovoga što Milorad Dodik radi.

Treba razlikovati politike od naroda. Politike često puta, mimo volje naroda, gurnu narode u neko krvoproliće ili negdje gdje ti narodi definitivno ne bi željeli da idu. bojim se da smo protraćili posljednjih 20-ak godina.”

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.