Zlatan Begić iz Demokratske fronte bez imalo ustručavanja poručio: “Ne vjerujem ništa Sattleru”

Zlatan Begić, profesor ustavnog prava na Univerzitetu u Tuzli i zastupnik DF-a u državnom parlamentu govorio je o procesu koji se pred Sudom BiH vodi protiv predsjednik RS Milorada Dodika. “Dodik pokušava da obesmisli institucije sistema koje nisu pod njegovom kontrolom, a one koje jesu, koristi kako bi svoje politike, velikodržavne i secesionističke implementirao”, naveo je.

Smatra kako je Dodik davno trebao odgovarati zbog niza krivičnih djela koje je počinio, a koje se tiču narušavanja normi unutar pravnog poretka BiH.

“Njegova djelovanja se mogu podvesti pod različite vidove normi krivičnog zakonodavstva i tu se postavlja pitanje zašto Tužilaštvo davno nije pokrenulo postupak protiv Dodika ranije.

Ta skupina je organizovano narušavala presude Ustavnog suda BiH. Nije ga bilo teško procesuirati, to je vrlo jednostavno obzirom na notorne činjenice, a notorne činjenice se ne dokazuju, one su poznate.

Poznato je javnosti u BiH šta je Dodik radio. Izgleda da u našoj zemlji presudnu ulogu igraju centri moći, jer sam duboko uvjeren da sve što radi Dodik ne bi moglo bez, bilo prešutne, bilo direktne podrške međunarodne zajendice.

On se sa takvom politkom uklapao u politiku međunarodne zajednice u BiH i on je njima kao takav odgovarao, kao neko ko će disciplinirati ‘muslimane’, Bosance i Hercegovce koji ovu zemlju doživljavaju kao svoju. Svi oni koji su za BiH imaju neki pežorativan naziv u Dodikovim krugovima.

Međunarodna zajednica ga je i dovela na vlast, odgovarao im je i sada ne mogu da ga iskontrolišu. Nije problem to što on radi u BiH, problem su njegove veze sa Rusijom i Putinom.

Pravosuđe jeste problem u BiH jer je pod uticajem različitih faktora.

Sve je to rezultiralo postupcima koji su vođeni sa neuspješnim epilogom.

Sve je obesmišljavalo sistem pravosuđa i danas imamo Dodika koji ismijava dio pravosuđa koji nije pod njegovom kontrolom, nego pod kontrolom nekih centara moći, a dokaz tome je zašto Dodik nije do sada procesuiran. On je davno trebao biti tamo gdje sunce ne sija”, poručio je Begić za Hayat.

Dodaje kako se pravosudni sistem u BiH spram Dodika pokazao nefunkcionalnim.

“Pokušava premjestiti procese pred dio pravosudnog sistema gdje smatra da on ima kontrolu. Može Dodik birati svoju odbranu, ali mislim da je suštinska priča u tome što imamo koruptivne čepove”, kazao je.

Komentarišući evropski put BiH i posjetu zvaničnika Briselu, Begić navodi da je to “šminkanje pacijenta koji je doživio težak moždani udar”.

“Ekskurzija koja je napravljena, stotinjak zvaničnika se slikalo u Briselu, nakon toga se imalo dojam da uopšte nisu prisustvovali istom sastanku.

Bojim se da se put BiH u EU koristi kako bi se ušminkao mrtvac, kako bi se stvorio alibi za isporučivanje državnih interesa i institucija neprijateljima ove zemlje.

EU nema ni plan A za BiH, a kamoli plan B. Sattleru ne vjerujem ništa, sve vrijeme je bio jedan od nosilaca aktivnosti koje su direktno predstavljale kršenje zakona koje se stavljaju pred BiH na njenom evropskom putu.

Sattler je jedan od onih koji su presude Evropskog suda za ljudska prava stavili u sef, zaključali ih i bacili negdje”, ocijenio je.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.