Zlatan Begić iz Demokratske fronte iznio teške optužbe: “Konaković i Radončić igraju nečasnu igru, pomagala za Čovića i Dodika”

Propali su pregovori o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Posljednji pokušaj za postizanjem dogovora po ovom pitanju okončan je neuspješno danas u Sarajevu, nakon čega su pregovarači, tačnije Elmedin Konaković (NiP) i Fahrudin Radončić (SBB) poručili da najviše razloga za slavlje ima Milorad Dodik (SNSD).

Propali pregovori

“To je samo pokušaj da se oni izvuku iz nečasne igre u koju su ušli bez kapaciteta, znanja i odgovornosti”, poručuje Zlatan Begić, zastupnik Demokratske fronte (DF) u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Begić je, ispred DF-a, učestvovao na zasebnim pregovorima o integritetu izbornog procesa (uvođenju skenera i sličnih pomaka koji bi osigurali pravilnost glasanja i brojanja).

Oni, također, nisu urodili plodom. Njegova, ali i Socijaldemokratska partija BiH i Naša stranka, saopštile su kako je kompletan integritetski paket oboren zbog zahtjeva HDZ-a o izboru članova Centralne izborne komisije.

Navedene stranke, podsjetimo, nisu učestvovale u pregovorima o promjeni Ustava BiH i načinu funkcionisanja FBiH, koje su protekla četiri dana vodile šest domaćih stranaka: SDA, NiP, HDZ, HDZ 1990, NES i SBB, sa međunarodnim posrednicima Angelinom Eichhorst, direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove i Michaelom Murphyjem, ambasadorom SAD-a u BiH.

Begić je za N1 komentarisao sadržaj ovih pregovora, ali i ulogu pojedinih predstavnika, napominjući da je Bosni i Hercegovini dosta loših prijedloga.

“Mi na stolu konačno moramo imati prijedloge koji su u skladu sa demokratskim standardima. Bojim se da su danas neki akteri iz Sarajeva, a pritom svakako mislim i na Radončića i Konakovića, iznijeli neke stavove koji pokazuju, ne samo da se ne razumiju u to šta je vladavina prava i šta su evropski standardi, kao i to šta znači implementacija presuda Suda u Strazburu, nego pokazuju i jedan veoma visok nivo neodgovornosti.

Budući da su ušli u taj proces na način na koji su ušli, sada pokušavaju da jeftinim izjavama opravdaju svoju vrlo nečasnu ulogu u čitavom procesu”, Begićev je stav.

“Megafon u rukama Dragana Čovića”

Dodaje da ni međunarodni predstavnici, a naročito ne oni iz Evropske unije, ne bi sebi smjeli dozvoliti da budu megafon u rukama Dragana Čovića.

“Mi od njih očekujemo da budu megafon vladavine prava i demokratije. Očekujemo da će njihovi prijedlozi biti na tragu otklanjanja diskriminacije”, dodaje Begić, nalašavajući da BiH već ima prenaglašene mehanizme zaštite etničkih prava, i da je zbog toga u blokadama.

Dok BiH ima vezivanje etničkog elementa za teritorijalni princip, i pritom se diskriminišu svi narodi – BiH, s druge strane nema građanina.

“Moramo osigurati postojanje građanina sa svim njegovim pravima”, izričit je Begić – prenosi N1.

“Pokušaj izvlačenja iz nečasne igre u koju su upali naglavačke”

Podsjetimo, lideri DF-a Željko Komšić i SDP-a Nermin Nikšić jučer su se oglasili zajedničkim saopštenjem u kojem, između ostalog, stoji da neučešće predstavnika iz RS u ovom procesu zapravo favorizuje autohtoni sistem ovog entiteta, odnosno separatističke težnje Milorada Dodika.

Danas su, nakon propalih pregovora, Konaković (NiP) i Radončić (SBB) istakli kako najviše razloga za slavlje ima predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Po Begićevim riječima – to je pokušaj izvlačenja iz igre.

“Brana njegovih pokušaja urušavanja države upravo mora biti vladavina prava. To što izjavljuju Radončić i Konaković je samo pokušaj da se izvuku iz te nečasne igre pred javnošću. U nju su ušli naglavačke – bez kapaciteta, bez, pokazalo se, potrebnog nivoa znanja potrebnog da o tome diskutuju i bez potrebnog nivoa odgovornosti u ovako teškim momentima. Sada se pokazalo da te političke opcije služe kao svojevrsna pomagala politici HDZ-a, proruskim politikama na Balkanu, pa i politici Milorada Dodika.

Ne trebaju nam Radončić i Konaković tumačiti kakva to nama trebaju specijalni standardi, jer smo, očito iz njihove vizure zemlja sa posebnim potrebama i da je kao takvu treba dokrajčiti. Neka dobro preispitaju ono što su radili protekle tri godine”, naveo je DF-ov zastupnik.

Na kraju, napominje da prava pojedinaca ni u kojem slučaju ne narušavaju prava kolektiviteta, te da je borba za vladavinu prava ujedno i borba za Bosnu i Hercegovinu.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.