Zlatko Lagumdžija o dolasku Aleksandra Vučića u Sarajevo: “On donosi hediju, vakcine mogu završiti na carini”

Krajem 80-ih godina prošlog vijeka vratio se u Bosne i Hercegovine iz SAD-a, ubrzo započevši svoju političku karijeru. Aktivni je protagonista događaja sa početka devedesetih. Bivši predsjednik SDP-a BiH i ministar vanjskih poslova BiH, Zlatko Lagumdžija bio je gost Dana uživo na televiziji N1.

Danas je Dan nezavisnosti?

Veliki dan, ali trebamo istaći ključnu riječ u pitanju na referendumu da li želi živjeti u “suverenoj i nezavisnoj Bosni i Hercegovini, državi ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive”. Znači prvo je bilo u “državi ravnopravnih građana” pa tek onda naroda. Onda je u ovim godinama nakon referenduma ispalo to “građansko”.

Naredne godine bit će ravno tri decenije od referenduma na kome su se građani BiH izjašnjavali jesu li za nezavisnu BiH. Koliko od te nezavisnosti BiH ima danas?

Ova zemlja zavisa od četiri čovjeka koji je vode, oni imaju ime i prezime. Oni su promjenjivi mada se ponašaju kao da nisu. Mi jesmo nezavisna država, ali zavisimo itekako od drugih. Naš suverenitet i integritet je opečaćen najvažnijim pečatom. Mi smo zavisni i politički i ekonomski.

Kada govorimo o ekonomiji, ona je maestralna uprkos svemu, čudo je da nije u gorem stanju. Ja sam još u sedmom mjesecu pozivao na nabavku vakcina govoreći da je ključna. I ništa se nije uradilo. Dajte sada napravite jedan sveobuhvatan plan, okupite najbolje ljude i tražite pomoć međunarodne zajednice da napravimo ekonomski oporavak.

Šta smo mogli uraditi?

Za pola godine smo morali imati kompletan plan aktivnosti, zakon su se morali “ispeglati”. Pogledajte sada paradoks, imate lidere SDA, jedan sjedi u Predsjedništvu BiH i tvrdi da ne treba mijenjati Zakon o javnim navakama, a drugi u Predstavničkom domu i kaže da treba. I onda izađe njihov koalicioni partner iz SNSD-a i kaže da su obojica u pravu. Sutra Vučić dolazi u Sarajevo sa 5.000 vakcina. Znate li da će Federalna vlada, odnosno Ministarstvo zdravlja morati donijeti odluku o interventnom uvozu ili u protivnom kutije će završiti na carini. Neće moći ući vakcine.

Kako gledate na tu posjetu?

Svaka čast Vučiću kako to organizuje. Svaka mu čast da dolazi ovdje. Gledajte kako je ispipao puls. U Republiku Srpsku donosi 5.000 Sputnjik V vakcina, a ovdje 5.000 AstraZenecinih, da ne ispadne kako nameće ruske vakcine.

Vučić sutra donosi hediju, dobro je da nije 1. marta došao jer ga ne bi imao ko dočekati i onda neki kažu: “Pa eto”… Šta eto? Treba iskoristiti ovaj dobri gest Vučića, sjesti s njim iza kamera pa porazgovarati i o drugim stvarima.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.