Zlatko Lagumdžija poslao poruke iz Amerike: Nedopustiva Schmidtova intervencija, nacionalističke snage dodatno ojačane

Predsjednik Fondacije “Društva zajedničkih vrijednosti” Zlatko Lagumdžija je u Sjedinjenim Američkim Državama govorio o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i potrebi globalne regulacije vještačke inteligencije.

Kako su saopćili iz Fondacije, konferencijom Boston Global Foruma (BGF) i Svjetskog društva za vjestačku inteligenciju (AIWS), na Harvard univerzitetskom akademskom klubu u američkom Cambridgeu, okončana je dvomjesečna serija skupova na visokom nivou, usvajanjem deklaracije posvećene neophodnosti globalnog, državnog, poslovnog, pravnog i institucionalnog upravljanja daljim razvojem i primjenom vještačke inteligencije.

Na zatvaranju konferencije, kao izvjestilac o usvojenim daljim koracima i konkretnim aktivnostima definisanim zajedničkom deklaracijom, Lagumdžija je ukazao na važnost integrisanja digitalne transformacije Evropske unije, za koju je naveo da se ne smije ograničiti na zemlje članice Unije.

Smatra da na istim principima i projektima treba uključiti susjedne države, a posebno one Zapadnog Balkana, kojem pripada i Bosna i Hercegovina. Poručio je da EU samo na taj način može pokazati da ima kapacitet za ravnopravno vođenje ovih procesa na globalnom nivou sa SAD-om i Japanom.

“Ljudski kapaciteti u digitalnoj transformaciji evropskih zemalja u razvoju, a naročito novih generacija mladih stručnjaka, ne zaostaju za njihovim kolegama u razvijenim zemljama, što daje dobru osnovu za razvojne projekte i integracione procese koji su u zajedničkom interesu svih aktera”, konstatovao je.

Konferencija je okupila, kako su istakli u Fondaciji, lidere javnog, akademskog i poslovnog svijeta iz SAD-a, Evrope, Japana i Indije, kao i inovatore iz Silikonske doline, univerziteta Harvarda, MIT i Stanforda.

“Vještačka inteligencija je već dramatično promijenila načine interakcije sa tehnologijom i taj utjecaj će eksponencijalno rasti.
Njen razvoj svakodnevno otvara nova važna pitanja u domenu odgovornosti, normativne regulacije, demokratskog upravljanja, kao i utjecaja na društvenu i individualnu budućnost”, naglasio je.

Ovim skupom je otvorena, kako su saopćili iz Fondacije, nova serija događaja u cilju snažnije međunarodne saradnje na uspostavi globalnog okvira odgovornog i etički baziranog regulatornog okruženje za razvoj i upravljanje vještačkom inteligencijom.

O situaciji u Bosni i Hercegovini

Nakon skupa u Cambridgeu, Lagumdžija je u New Yorku imao sastanke sa predsjednicom Nacionalnog komiteta za američku vanjsku politiku (NCAFP) Susan Elliott, predsjednicom organizacije “Robert F. Kenedi Human Rights” Keri Kennedy i generalnim sekretarom NGIC-ja Rovshanom Muradovom u okviru priprema za skupove na visokom nivou, koji će u septembru biti na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Sagovornike je upoznao sa stanjem u Bosni i Hercegovini i regiji.

“Besprizorni napadi Milorada Dodika (predsjednika Republike Srpske) na mirovni sporazum i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine neće moći biti zaustavljeni bez odlučnijeg djelovanja međunarodne zajednice”, ukazao je.

Prema Lagumdžijinim riječima, mada će institucija visokog predstavnika biti neophodna i u narednom periodu, nažalost, njegovim posljednjim odlukama za formiranje Vlade FBiH, kojima je kompletirano formiranje vlasti na svim nivoima vlasti, značajno su ojačane nacionalističke snage podjela države i društva te doveden u pitanje ukupni sistem vrijednosti potreban procesu euroatlantskih integracija.

Smatra da je na to direktno utjecala, kako je izjavio, nedopustiva jednokratna intervencija visokog predstavnika Christiana Schmidta, koja je kao privremeno rješenje samo ispunila maksimalističke zahtjeve jednonacionalnih stranaka i otvorila put daljoj radikalizaciji političke scene, saopćili su iz Fondacije “Društva zajedničkih vrijednosti”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.