Zlatko Miletić bez dlake na jeziku: Moramo se konotirati na izjavu Svetlane Cenić gdje je kazala da su ‘širom otvorena vrata EU, ali u BiH ubi promaha ili propuh’

Zlatko Miletić se nije našao na spisku potpisnika pisma probosanskih parlamentaraca američkim kongresmenima i EU koji je uslijedilo nakon što su njihove kolege iz RS-a na istu adresu poslali pismo u kojem navode da u BiH postoje terorističke ćelije. Zašto nije bio jedan od potpisnika pisma, Miletić kaže:

“To morate njih pitati. Nisu mi ponudili da potpišem, zaista. Nije meni to neobično. To je pitanje pojedinih sujeta. Vraćaju mi za moje odluke kada se formiralo Vijeće ministara s početka godine.

Potpisao ili ne potpisao, zna se šta mislim o Dodiku i njegovim suradnicima.”

Pismo parlamentaraca SNSD-a nije komentarisao predsjednik HDZ-a, njihov koalicioni partner. Dragan Čović je rekao da će to pitanje Klub Hrvata u Domu naroda pokrenuti na narednoj sjednici.

“U četvrtak imamo zakazanu sjedicu Doma naroda i baš me interesuje šta oni misle o tome s obzirom da ja ne prisustvujem radu Kluba Hrvata, imajući u vidu da mene i dalje smatraju nelegitimnim.

Biće mi zadovoljstvo da se s njima uključim u raspravu, jer ja mislim da sa aspekta terorizma oni imaju određeni spektar, upravo kada je u pitanju Mostar, s prefiksom, pod navodne znake, tih osoba iz reda hrvatskog naroda koji se slično ponašaju kao neki ljudi s prefiksom srpskog ili muslimanskog, odnosno bošnjačkog.

Imam dokaze za to. Nek pitaju glavnog tužitelja u HNK pa će ih on obavijestiti o čemu se radi. Ima dole na desetine prijava, od nadležnih agencija, od SIPA-e, finansijske policije, nadležnih MUP-ova, tako da…”, rekao je Miletić te dodaje:

“Ja na vjerujem da će se Dragan Čović odmaći od Milorada Dodika bilo kad i bilo gdje i mislim da ova dvojica zbog činjenja i Izetbegović zbog ne činjena, trebaju zajedno da odu sa političke scene BiH i da se ne bave političkim radom.

Bave se tim decenijama i neka prepuste novim snagama kakve god da su i koliko god znaju.”

“Mi od tih širom otvorenih vrata EU možemo očekivati samo propuh i ništa više”

Komentarisao je izvještaj EK o BiH i njenom evropskom putu.

“Ja sam glasao za sve ove proevropske zakone iako sam u opoziciji. Ja prije vjerujem da ćemo mi ući u Brix nego u Evropsku uniju.

Zašto? Zato što jedan dio političara ne misli i ne želi nikad u EU zato što standardi koje nam donosi EU, a prvi od njih je Poglavlje 23,24, a to je uspostava pravde. Ako to poglavlje budemo implementirali, pola njih neće biti na slobodi.

Odgovor je vrlo jednostavan, oni neće i to ne žele. Zato je ovo mrljanje i zato godinama i decenijama čekamo da uđemo u EU.

Moram reći da su organi EU vrlo birokratski nastrojeni prema BiH i moramo se konotirati na izjavu gospođe Svetlane Cenić na vašoj televiziji gdje je kazala da su ‘širom otvorena vrata EU, ali u BiH ubi promaha ili propuh’.

Mi od tih širom otvorenih vrata možemo očekivati samo propuh i ništa više“, kaže Miletić za N1.

Dodaje da se to vidi iz niza zakona koji oni donose.

“Novi zakon koji trebaju donijeti, koji se treba popraviti o VSTV ili CIK-u, oni te institucije žele da vide kao Dom naroda.

Oni ta radna mjesta ne vide samo da su podijeljenja prema nacionalnim kategorijama, već da budu podijeljena striktno prema stranačkim kategorijama, da u svakom trenutku mogu kontrolistati bilo šta što može raditi na kontrolisanju kriminala.

Kad bude bilo pravde, mi ćemo izaći iz ove situacije”, kaže.

Kao primjer navodi nihove nekretnine.

“Šta sve imaju u raznim državama, desetine miliona vrijednosti i šta sve imaju niihove obitelji.

Kada su Dodiku iznesene sankcije od SAD i kada vidite firme koje su sankcionisane gdje je on indirektno ili direktno ima utjeca i vlasništvo, sve vam je jasno kao dan. Ne dešava se to samo u RS, jedna od tih firmi dobila je posao i u FBiH. Oni su svi skupa i tim talovima”, rekao je.

Pogledajte gostovanje Miletića.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.