Zlatko Miletić brutalno i bez pardona: “Preko puta mene sjedi čovjek koji je počinio 20 krivičnih djela”

Miletić je zamolio i prisutne predstavnike međunarodne zajednice da kako je kazao „pojedine nosioce organizovanog kriminala ne pozivaju više na razgovore“

Ustavna, izborna, ekonomska, zdravstvena, obrazovna kriza u koji god problem uđete u BiH, kriminal je u pozadini. Njima nije u interesu da se desi bilo kakva reforma ili bilo šta da se učini pogotovo na putu ka Evropskoj uniji. Jer, oni znaju da bi u tom slučaju izgubili svoju moć, svoje pozicije i da bi vjerovatno završili u zatvoru – kazao je Miletić – prenosi Fokus.

Konferencija pod nazivom “Anti-korupcija kao sigurnosna strategija: kako reforma pravosuđa može pomoći političkoj stabilizaciji BiH” i promocija Izvještaja Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine (PS)BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama održana je danas u zgradi PSBiH u Sarajevu.

Ovaj skup, održan u organizaciji Evropskog vijeća za vanjske odnose (European Council on Foreign Relations -ECFR), u saradnji s Istražnom komisijom za utvrđivanje stanja u pravosuđu BiH okupio je veliki broj učesnika među kojima je osim domaćih zvaničnika bio i značajan broj predstavnika međunarodnih institucija i diplomatskog kora u BiH.

Zlatko Miletić, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine i nekadašnji direktor Federalne uprave policije pozdravio je rezultate rada Istražne komisije, te je bio pesimističan da će Izvještaj Komisije, a s obzirom na odnos snaga u tom domu, biti usvojen u Domu naroda PSBiH.

– Preko puta mene u Domu naroda sjedi čovjek koji je počinio 20 krivičnih djela. Ti etno-karteli u BiH nas sve ovdje i građane BiH, oni nas drže zarobljene. Mi smo postali taoci njihovih politika.

Ustavna, izborna, ekonomska, zdravstvena, obrazovna kriza u koji god problem uđete u BiH, kriminal je u pozadini. Njima nije u interesu da se desi bilo kakva reforma ili bilo šta da se učini pogotovo na putu ka Evropskoj uniji. Jer, oni znaju da bi u tom slučaju izgubili svoju moć, svoje pozicije i da bi vjerovatno završili u zatvoru – kazao je Miletić.

Miletić je zamolio i prisutne predstavnike međunarodne zajednice da kako je kazao „pojedine nosioce organizovanog kriminala ne pozivaju više na razgovore“.

– Ja vas molim da ih ne pozivate. Molim vas da ih ignorišete. Jer, pravite nama problem da svu tu energiju koju ulažemo kroz komisije i naš rad da ih svedemo na ono mjesto u ravan koja im pripada. Na tim sastancima s međunarodnim predstavnicima samo im se podiže kredibilitet. O rušenju kredibiliteta zemalja koje su im uvele sankcije da i ne govorim.

Zamislite da je BiH utopljenik kojem je jedva glava iznad vode. Da bi nam omogućili, a vidite da smo sposobni, evo članovi naše Istražne komisije su to pokazali, da mi to možemo, da imamo hrabrost da im se suprotstavimo, pomozite nam na način da njih 50 kriminalaca u ovoj zemlji sankcionišemo.

Vi to možete. Nama više ne treba finansijska, tehnička i ne znam kakva druga pomoć, znači maknite ih mjesec, dva, tri, pola godine, da se mi možemo u ovoj zemlji organizovati da donesemo mjere i pomozite nam da dođemo do daha da im se suprotstavimo – kazao je Miletić.

Komentirajući navod iz Izvještaja o radu Tužilaštva BiH za prošlu godinu da je 58 državnih tužitelja podiglo ukupno 172 optužnice, što su tri optužnice godišnje po tužiocu, Miletić je takve rezultate ocijenio katastrofalnim. Predložio je i da se zakonskom regulativom uredi da međunarodni revizori certificiraju tužioce.

– Ne može neko sjediti u Državnom tužiteljstvu, a da nije pet godina podigao nijednu optužnicu. Ovo je toliko aktuelna tema u BiH i kada bi ovdje sjedili i pričali o njihovom kriminalu, pet dana bi ovdje ostali – zaključio je Miletić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.