Zlatko Miletić direktno i bez imalo ustezanja o hapšenju Edina Vranja na granici BiH i Srbije: “To je obična farsa, ali…”

Zlatko Miletić, bivši direktor Federalne uprave policije (FUP) koji je bio nadređeni Edinu Vranju, a skupa su surađivali duži niz godina u ovoj policijskoj agenciji, rekao je da je hapšenje u Srbiji obična farsa, ali da treba sačekati zvanične informacije.

– S obzirom da je Vranj bio moj saradnik dugi niz godina mi smo najmanje u tri navrata provjeravali sve službenike Federalne uprave policije. U prvoj prilici je to radio IPTF do 2003.godine.

Zatim smo radili mi sami do 2005.godine i treći put kada je izašao Zakon o pristupu tajnim podacima, to je od 2005. do 2010.godine. Znači nikakvih informacija o ratnom zločinu za gospodina Vranja nismo imali.

Da jesmo, ne bi radio u ovoj policijskoj agenciji, a osim toga bio bi proceuiran od nadležnih domaćih pravosudnih institucija. Zato, ovo mi sve liči na jednu običnu farsu.

Ali, vidjet ćemo u kojem to vodi pravcu. Čisto sumnjam da je on učestvovao u bilo kakvom ratnom zločinu – kaže Miletić.

“2005. je bila nova certifikacija službenika FUP-a, gdje smo mi opet provjeravali za sve službenike, posebno inkriminacije koje se odnose na ratne zločine. Nakon tog perioda, SIPA i OSA su vršili provjere za pristup tajnim podacima. S obzirom da je Vranj u to vrijeme obavljao poslove šefa Odjela za organizirani kriminal, on je imao pristup podacima ‘Vrlo tajno’. S obzirom da su oni radili te provjere, ne mi, nije bilo saznanja o počinjenju bilo kakvog djela koje ima veze sa ratnim zločinom, tako da mi se ovo čini smiješno samo po sebi”, istakao je Miletić za N1.

Smatra da ovakvo postupanje organa Republike Srbije nije dobro i da nije u skladu sa raznim propisima koji su propisani iz te oblasti.

“Ako je čega i bilo, nadležnost je Suda BiH i Tužiteljstva BiH da procesuira državljane BiH za ratne zločine počinjene ovdje. Ne vidim nikakvog razloga da to gospoda iz Srbije rade na ovakav način”, kazao je Zlatko Miletić.

Podsjećamo, Vranj je uhapšen danas prilkom prelaska granice između BiH i Srbije, zbog sumnji za ratni zločin.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.