Zlatko Miletić javno progovorio o govoru Schmidta u Vijeću sigurnosti: Nije pomenuo najbitniju stvar, od korupcije ne može da živimo!

Zlatko Miletić, delegat Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH je za N1 komentarisao jučerašnju sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a i poruke koje su tom prilikom poslate javnosti.

Ocijenio je da je riječ o omažu stanja u BiH pogotovo , ističe Miletić, s aspekta susjednih zemalja , ali i članica Vijeća sigurnosti.

“Nakon komentara koje su oni davali BiH, mislim da je i svim građanima BiH jasno šta se ovdje dešava” , kazao je Miletić te naglasio je da je ovom prilikom visoki predstavnik dobio jednu vrstu legatimiteta, uprkos protivljenju Kine i Rusije , što ipak smatra dobrim, ali da nije zadovoljan njegovim izvještajem

“Nije pomenuo najbitniju stvar, a najbitnija stvar je da mi ovdje od korupcije i kriminala ne može da živimo. Svi ti politički problemi, uključujući nacionalne, izmjene Ustava i izbornog zakona -suština svega toga je kriminal pojedinih osoba,a koji su ujedno i politički lideri da zaštite svoje interese i zaštita političkih elita”

Dodao je da je od visokog predstavnika očekivao da pozove pojedine zemlje EU da uvedu sankcije bh. političarima i da se okrenu rješavanju tog pitanja, za koje, smatra Miletić, su i ključ rješenja svih drugih političkih, nacionalnih pitanja.

Govor Schmidta

Podsjećamo, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt odbratio se na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih Nacija posvećenoj situaciji u BiH.

“Čast se obratiti ovom tijelu po prvi put u svojstvu visokog predstavnika. Prošlo je devet mjeseci otkako sam preuzeo ulogu. Nije lagan zadatak, ali je vrijedan poduhvat.

Istaknuo bi da narod BiH zaslužuje razumijevanje i posvećenost međunarodne zajednice. Radi se o vrijednom i miroljubljivom narodu svih etničkih pripadnosti”, kazao je Schmidt na početku obraćanja.

Iako postoje prijetnje ustavnom poretku države, prvenstveno iz jednog njenog dijela, nastavio je Schmidt – oni ozbiljni izazovi zafunkcionalnost postoje u cijeloj zemlji, a on se Vijeću sigurnosti odlučio govoriti o najozbiljnijima.

“Od početka ove godine međunarodni mediji spekulišu o početku rata. U Sarajevu su se demonstranti okupili ispred mog ureda pozivajući na intervenciju da to spriječim.

BiH je i dalje traumatizirana ratom. Sukob u Ukrajini je ozbiljan podsjetnik da rat na evropskom tlu nije nemoguć.

U tom kontekstu, i američki senatori su nedavno uočili da je ovo zabrinjavajući period za BiH. Zato sam zahvalan za prisustvo EUFOR-a.

Zašto je međunarodno prisustvo i dalje potrebno? U prethodnom periodu su vlasti RS nastavile sa retorikom i aktivnostima kojima se može podrivati ustavni okvir BiH”, rekao je Schmidt, podsjećajući na poteze vlasti RS vezane za prebacivanje nadležnosti sa države na entitet u određenim oblastima.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.