Zlatko Miletić otvoreno progovorio: “Izbor njega nije dobar za bošnjački narod”

Zlatko Miletić, delegat u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine, kritikovao je potez Kemala Ademovića koji se po zahtjevu lidera “Trojke” sam kandidovao za Kolegij Doma naroda i onda je glasovima SNSD-a i HDZ-a BiH izabran za zamjenika predsjedavajućeg.

Iako je, kako je Miletić za N1 ocijenio, Ademović “jedan od najvećih sinova BiH” trebalo je podržati kandidaturu SDA-ovog kandidata Šefika Džaferović. “Ostavljen je jedan vrlo ružan dojam”, dodao je.

Na konstituirajućoj sjednice Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine danas je izabrano rukovodstvo – Nikola Špirić je predsjedavajući, a zamjenici su Kemal Ademović i Dragan Čović.

Miletić je bio suzdržan tokom glasanja, a svoj potez je objasnio u Danu uživo na N1…

“Imam isti narativ prema svim nacionalnim partijama, kako se ponašam prema jednima, tako se ponašam i prema drugima – i zbog toga sam bio suzdržan u tom smisilu”.

Miletić se osvrnuo na izbor Ademovića ocijenivši da je to dovelo do podjele među Bošnjacima u Domu naroda.

“Kad je u pitanju Ademović nije mi se svidjela jedna stvar. Uvažavam ga kao patriotu i možda je jedan do najvećih sinova Bosne i Hercegovine, kad govorimo o periodu 1992-95.

Mislim da su mu stranke “Trojke plus” natovarile veliko breme. Ispalo je sve vrlo ružno. Podijelilo se bošnjačko tijelo i ostavlja se vrlo ružan dojama, a pojedini iz SNSD-a i HDZ-a likuju. To nije dobro za bošnjački narod.

Ovi iz “Trojke plus” su Ademovića doveli u neugodan položaj jer će u budućem radu imati tri, odnosno četiri glasa iz bošnjačkog naroda koji će biti protiv njega”, poručio je delegat.

Po njemu bi realnije bilo da je u Kolegij izabran SDA-ov Šefik Džaferović.

“S obzirom da je obećao da SDA neće ništa blokirati, ja bih mu pružio šansu, a da se za uzvrat postigne dogovor sa Refikom Lendom da se podrži izbor Vlade FBiH”, rekao je Miletić i zaključio da ne vjeruje da će to sada biti moguće “poslije teških riječi” koje su izgovorene na današnjoj sjednici Doma naroda.

Kompletno gostovanje možete pogledati u videu.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.