Zlatko Miletić “prebacio iz četvrte u treću” i uputio prijetnju: “Čekam do kraja mjeseca. Ne bude li, podnosim krivične prijave”

Nakon sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj su delegati HDZ-a i SNSD-a glasali protiv odluke o osiguranju sredstava za organizaciju općih izbora u oktobru, oglasio se njihov kolega iz parlamentarnih klupa Zlatko Miletić.

Na 11. hitnoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovini, održanoj na zahtjev pet delegata iz Kluba bošnjačkog naroda, obavljena je rasprava o osiguravanju novčanih sredstava za finansiranje Općih izbora koji su raspisani za 02. oktobar 2022. godine.

Nakon obavljene rasprave, Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije usvojio prijedlog zaključka delegata iz Kluba bošnjačkog naroda kojim se Vijeću ministara BiH nalaže da, u skladu sa Zakonom finansiranju institucija BiH, u roku od 24 sata od donošenja zaključka, na prijedlog Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine donese Odluku o odobravanju i raspodjeli sredstava u iznosu od 12.500.000,00 KM na ime rashoda Centralne izbome komisije Bosne i Hercegovine za održavanje Općih izbora 2022. godine.

Ishod današnje sjednice Miletić je okarakterizirao kao još jedno u nizu poniženja građana i naroda u BiH.

– Većina delegata Doma naroda PS BiH ne poštuje Aneks 3. – Izborni sistem, Opći okvirni sporazum za mir u BiH, Ustav BiH – poglavlje o ljudskim pravima, Izborni zakon BiH, Odluku Suda BiH o legalnosti i legitimnosti CIK BiH, odluku od 05. maja 2022. o raspisivanju i održavanju izbora 2022. od strane CIK BiH.

Nakon prijedloga kluba Bošnjaka Doma naroda da se donese posebna odluka o finansiranju izbora, 8 je glasalo protiv, 1 je bio suzdržan, a 6 je bilo za ustavnu i zakonsku obavezu dostavljanja Zakona o budžetu institucija BiH za 2021. (kasne 19 mjeseci) i za 2022. (kasne 7 mjeseci).

Za sve to ne zna se ko je odgovoran. E tako više ne može. Čekam do kraja mjeseca i ako Vijeće ministara BIH ne osigura potreban novac za provedbu izbora 2022. godine, na osnovu člana 150 Krivičnog zakona BiH, podnijet ću kaznenu prijavu protiv odgovornih – navodi Miletić, poručivši građanima da razmisle o svemu

– Vjerujte mi na riječ, ovi vladajući ne zaslužuju vaše povjerenje u bilo kom smislu – istakao je Miletić, prenosi Avaz.

Centralna izborna komisija BiH (CIK) je zakazala izbore za 2. oktobar.

U obrazloženju za sazivanje hitne sjednice, pet delegata u Klubu Bošnjaka u Domu naroda, naveli su da se “sredstva za provođenje izbora nadležne institucije iz budžeta BiH moraju, shodno odredbama Izbornog zakona BiH, osigurati u roku od 15 dana od dana donošenja odluke CIK-a o raspisivanju izbora”.

CIK je 4. maja donio Odluku o raspisivanju izbora, a 19. maja istekao je zakonski rok za osiguranje sredstava za održavanje izbora.

Iz CIK-a BiH ranije su naveli da je za održavanje izbora potrebno oko 12 i po miliona maraka (više od 6,4 miliona eura).

Novac za izbore još nije osiguran budući da nije usvojen budžet BiH za 2022. godinu. Vijeće ministara BiH nije odobrilo ni sredstva iz budžetske rezerve ili sredstava akumuliranih prethodnih godina koje je zatražila izborna komisija.

Institucije BiH se finansiraju na osnovu odluka o privremenom finansiranju, a u njima se ne mogu naći dodatna sredstva za održavanje izbora.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.