Zlatko Miletić “udara direktno u kost”: “Sad traže pomoć zbog Christiana Schmidta, što narod nisu zvali na bunt zbog cijene ulja”

Gost Novog dana na televiziji N1 bio je Zlatko Miletić, delegat u domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Tema jutra bila je moguća izmjena Izbornog zakona koju je navodno predložio visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt.

Na moguće nametnutno rješenje Izbornog zakona visokog predstavnika bilio je mnogo reakcija.

Reagovao je i Miletić.

“Ja u suštini podržavam njegovu nakanu da se izborni proces poboljša jer mi smo u FBiH u blokadi već 4 godine. Postaje degutantno zašto građani glasaju ako je blokirano sve.

Jedino što meni smeta je nakana da se ide u 3% iako nisam vidio taj dokument. To je u suprotnosti sa dokumentima suda u Strazburu i diskriminatorski je.

U suprotnosti je sa mišljenjem Vencijanske komisije. Oglasio sam se jer su građani frustrirani.

Neko ko je u ratu u BiH odvodio Bošnjake iz svoje firme na prisilan rad, i to je neko koga treba da slijedimo”, kaže Miletić za N1.

Kazao je da Schmidt treba da vodi računa da zaštiti manjinske narode na cijloj teritoriji BiH, a ne da favorizira one koji su većina. “Niko riječi nije napisao o onima koji nisu dio konstitutivnih naroda i to me zabrinjava”, dodaje Miletić.

Istakao je da su velika šansa izbori u oktobru i da se ne treba očekivati pomoć ni od visokog predstavnika.

“Građani trebaju izabrati nove ljude, da se zemlja gradi na drugačiji način sa fokusom na potrebe građana”, mišljenja je Miletić.

Kazao je da je rezolucija Bundestaga u suprotnosti sa onim što Schmidt priča.

“Naši političari čine grešku što pozivaju neke zastupnike u Bundestagu da nam se pomogne.

Zašto bošnjački političari nisu pozvali na bunt narod kada je ulje poskupjelo, a mi ćemo ovo rještiti na ovaj ili onaj način”, dodaje Miletić.

“Da je Vlada FBiH kupovala godišnje jedan avion, imali bi eskadrilu”

Dok požari bukte u Hercegovini, pomoć se traži sa svih strana. To nije dovoljno da se požari ugase, a posebno je teška situacija na Blidinju.

“Meni izgleda degutantno i ne mogu shvatiti da nesposobna Vlada FBiH nije rješila problem. Da su jedan avion za gašenje požara kupovali, imali bi eskadrilu dosad.

100 hektara šume na Blidinju je izgorjelo. Jedan avion za gašanje je oko 5 miliona i ne mogu shvatiti da ljudi prstom nisu maknuli.

Neko nema vikendicu na tom području pa im to nije zanimljivo”, kaže Miletić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.