Znate li ko je iz BiH prvi čestitao Joe Bidenu?

Nakon inauguracije Joe Bidena koji je i zvanično postao 46. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država čestitke pristižu sa svih strana.

Među prvima se kako i dolikuje oglasila ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

“Čestitamo Dragi predsjedniče Biden, Bosna i Hercegovina vam želi svaki uspjeh u vođenju američkog naroda. Uvijek ste bili pravi prijatelj Bosne i Hercegovine tokom svog života i radujemo se saradnji s vama u godinama koje dolaze”, napisala je na svom zvaničnom Twitter profilu ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Oglasio se i predsjednik HDZ-a Dragan Čović također na Twitteru.

“Dok nastavljamo svjedočiti važnosti solidarnosti i saradnje u ovim izazovnim vremenima, radujem se zajedničkoj radnu za stabilnu, razvijenu, evropsku Bosnu i Hercegovinu”, napisao je Čović.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je čestitku novoizabranom predsjedniku SAD-a Josephu Bidenu i pozvao ga da posjeti Srbiju.

“Primite moje iskrene čestitke povodom stupanja na odgovornu dužnost predsjednika SAD-a, uz najbolje želje za dobro zdravlje i mnogo uspjeha, na dobrobit vaše zemlje i svih njenih građana”, naveo je Vučić u čestitki.

On je istakao kako duboko vjeruje da će Biden ovu dužnost obavljati sa istinskom posvećenošću, neiscrpnom energijom i jasnom vizijom, koja odlikuje njegovu dugu političku karijeru i bogato državničko iskustvo.

Vučić je podsjetio da se ove godine navršava 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i SAD-a, te da su u prethodnom periodu dvije zemlje obilježile važne jubileje iz zajedničke historije, sjećajući se “svijetlih primjera njihovog savezništva na strani istine i pravde”.

“Upravo su oni bili snažan podsticaj da mi, u Srbiji, nastojimo da odnose sa SAD-om vratimo na nivo istinskog partnerstva, kakvi su bili i kakvi treba da budu, uprkos ožiljcima koje su ostavila vremena nerazumijevanja i neslaganja”, istakao je Vučić.

On je izrazio uvjerenje da će Srbija, uz međusobno poštovanje i zajedničke vrijednosti, imati u Bidenu partnera za jačanje političkog dijaloga i ekonomske saradnje.

“Zato mi dozvolite da vam uputim poziv da, sada kao predsjednik SAD-a, posetite Srbiju, sa nadom da vam je prethodni boravak 2016. godine ostao u lijepom sjećanju i da je želja za bogatijim srpsko-američkim vezama obostrana”, navodi se u čestitki Vučića.

Oglasio se i Milanović

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović objavio je u srijedu na Facebooku nakon prisege Joea Bidena za novog američkog predsjednika, da mu je drago kad se potvrđuje “kako vjera u svjetlo na kraju ipak pobjeđuje tamu”.

On je rekao da je “prema Wikipediji na engleskom jeziku, jedan od samo dvojice evropskih predsjednika države/vlade koji je otvoreno podržao Joe Bidena za predsjednika još tokom kampanje”, te da je prema tom istom izvoru drugi (ili prvi) bio finski predsjednik Sauli Niinisto.

“S obzirom na to… i da sam od prvog trenutka, još tamo u novembru 2016. bio jasan kao zora, gledajući predsjednika Bidena kako ulazi u Bijelu kuću, moram reći da mi je (kao nereligioznoj osobi) drago kad se potvrđuje kako vjera u svjetlo na kraju ipak pobjeđuje tamu“, napisao je Milanović.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.