Znate li koji rođendan danas slavi Leo Messi? Brutalna igra i statistika već mu je obilježila karijeru…

Argentinski fudbaler Lionel Messi danas slavi svoj 35. rođendan, a brojni evropski i svjetski mediji bave se njegovom statistikom tokom karijere navodeći da je bez daljnjeg najbolji igrač svih vremena.

Messi je rođen u Rosariju 24. juna 1987. godine, a kada je imao 11 godina, dijagnosticirana mu je bolest nedostatka rasta, koja je u konačnici zahtjevala skupo liječenje.

Ipak, ubrzo nakon toga, a nakon što su vidjeli kakav nogometni potencijal posjeduje, Barcelona je odlučila platiti njegovo liječenje u zamjenu za potpis ugovora, s tim da je na početku igrao za omladinski tim ispod 14 godina.

Sa 17 godina Messi je prešao u prvi tim Barcelone, a 2007. godine je postao najmlađi igrač koji je postigao hat-trick u El Clasicu i već tada je bilo jasno da svijet gleda nogometaša kakav će se teško pojaviti još jednom.

Što se tiče njegove karijere, teško je pobrojati sve uspjehe koje je Messi ostvario, no izdvojit ćemo one najvažnije. Osvojio je sedam Zlatnih lopti, što je nagrada koja se daje najboljem igraču svijeta, osvojio je četiri Lige prvaka, šest evropskih zlatni kopački i 10 titula prvaka Španije.

Osvojio je sedam trofeja Kupa Španije, koliko i trofeja Superkupa Španije, a tri puta je osvajao i trofej Superkupa Evrope te Svjetskog klupskog šampiona – podsjeća Klix.ba.

U PSG-u je u prvoj sezoni osvojio titulu prvaka, a s reprezentacijom Argentine osvajao je Svjetsko omladinsko prvenstvo 2005. godine, kao i Olimpijske igre 2008. godine, a najveći trofej s Gaučosima mu je osvajanje Copa Americe 2021. godine. Na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine izgubio je u finalu od Njemačke.

Individualno, ukupno je Messi u klupskoj karijeri odigrao 812 utakmica, a postigao je 683 pogotka te tome dodao 318 asistencija. Dobio je samo jedan crveni karton u karijeri, ali 82 žuta kartona. Što se tiče reprezentacije, za Argentinu je postigao 86 pogodaka i ubjedljivo je najbolji strijelac Gaučosa svih vremena.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.