Zoran Milanović javno: “Ako je Hrvatska zločinac, neka Izetbegovići vrate priznanje koje je Tuđman dao Aliji”

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović danas je, između ostalog, poručio da u BiH nema opasnosti od rata te da Izetbegovići trebaju vratiti priznanje koje je Alija Izetbegović odbio od Franje Tuđmana.

Rekao je kako se Njemačka ili Švedska nemaju šta petljati u situaciju Hrvata u BiH.

“Opasnosti od rata nema, BiH nema dva metka da ispali, ali ima opasnosti nastavka bijede”, izjavio je cinično Milanović.

Upitan da li je iscurilo vrijeme za dogovor oko izmjena Izbornog zakona u BiH, Milanović kaže da su izgledi dogovor manji.

“S tim oni računaju, na iscrpljivanje i laži. Kad u kompas uđe odredba konstruktivnih naroda, onda zavlada očaj, u Sarajevu ne žele uništiti Hrvate, žele pokrasti Hrvate. Ali onda je pitanje što tu radimo. Idem u Mostar za nekoliko dana, neće biti postrojavanja, ali je godišnjica osnivanja HVO-a.

To je “HVO koji je spasio BiH”. To je onaj HVO zbog kojeg je Alija Izetbegović dobio jedan od najviših veleredova iz ruku Franje Tuđmana. Neka ga njegov sin vrati ako je Hrvatska zločinac koja je išla dijeliti BiH.

Hrvatska je bila u misiji spašavanja sebe i BiH. Drsko je i pokvareno se s tim igrati i rugati. Uloga Hrvatske u BiH je bila vitalna za BiH.

Ne bi opstala da nije bilo hrvatske vojske. Nikakvo NATO-ovo bombardiranje nije slomilo Ratka Mladića nego dolazak hrvatskih oklopa i nekoliko stotina profesionalaca pred Banja Luku”, poručio je Milanović, prenosi Večernji list.

Podsjećamo, Milanović je “čestitao” građanima Srbije na izbornim rezultatima kroz smijeh, naglasivši kako se “Srbija mora odlučiti gdje je i na kojoj strani”.

U protivnom, Milanović tvrdi da im predviđa propast. “Osvrnuo” se i na Bosnu i Hercegovinu poručivši kako “BiH ne bi opstala da joj Hrvatska nije pomogla”.

“Nikakvo NATO bombardovanje nije slomilo Ratka Mladića već dolazak hrvatskog oklopa i nekoliko stotina profesionalca pred Banjaluku. Tek onda se mogla postrojiti Armija BiH”, naveo je.

Objasnio je izjavu o Srbiji i bijedi.

“Srbija nije bijeda niti šaka jada, ali neke pojave su bijeda. Bijeda je frustracija kada ne napreduješ onim tempom za koji su tvoji građani i država sposobni, a Srbija je. Politika Srbije je kameleonska. Ljubimo Rusiji, a Rusiji smo jedna mala zamrljana fusnota.

Sada je Rusija otišla svojim putem koji je preveliki. Preveliki je za Njemačku, a ne Srbiju. I gdje je sada Srbija ostala? Tristotine kilometara od Budimpešte, članice NATO-a.

Srbije je članica Partnerstva za mir, a ne Varšavskoga pakta. Održava vojne vježbe sa Zapadom puno više nego s Rusijom, dobija pomoć sa Zapada.

Od Rusije kupuje. To je kolektivna deluzija, fikcija. Ne ulazim u genezu simpatije za Ruse u Srbiji u kojopraktički pet ljudi govori ruski ispravno. To je valjda neki prkos. E pa prkosom se u politici malo toga postiže”, rekao je Milanović.

Kazao je i to kako je “Srbija posebna politička kategorija”.

“Puni šarma, talenta, katkad autosugestije. Samo želim preko Dunava i kroz Srijem imati normalne susjede, ljude koji se neće razmetati da su kupili neke rabljene avione i stalno se natjecati s Hrvatskom ko je jači.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.