Zoran Milanović javno priznao: Milorad Dodik me odmah zvao da mi javi da je protiv njega podignuta optužnica

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović otkrio je danas da ga je jučer zvao predsjednik entiteta RS Milorad Dodik da mu kaže kako je protiv njega Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu.

“Podigli su nekakvu optužnicu protiv njega u Sarajevu i nazvao me jučer popodne, odmah praktički, da mi javi. Nisam znao za to. To je jako zanimljivo.

Taj penzionirani njemački političar koji je iza sebe ostavio potpuno nebitan trag, je od strane nekoga instaliran da bude kolonijalni upravitelj u BiH.

Nema mandat Vijeća sigurnosti, tog disfunkcionalnog visokog tijela Ujedinjenih naroda, ali bolje nemamo, dakle i to je prekršeno, mijenja zakone kako hoće, krivični zakon.

A gdje je bio prije godinu dana kada je sa istim ovlastima mogao promijeniti Izborni zakon BiH, kao što je sada mijenjao Krivični bez da mijenja dejtonski ustav i spriječi da Bošnjaci biraju hrvatskog člana predsjedništva”, rekao je Milanović.

Dalje je optužio Christiana Schmidta da je to uradio samo kako bi, kaže Milanović, “sačuvao svoju stražnjicu i reputaciju”.

“Nismo tako dobri, ali smo taman tako dobri da to susjedu, koji ti je susjed za vijeke vjekova i oduvijek, Srbin Hrvatu i Hrvat Srbinu, to javiš. Iako to ima manji utjecaj na Hrvate, ali ima utjecaj.

To se reflektira i prelijeva preko BiH. Nemojte na to gledati kroz “red carpet” aspekte. Dovoljno smo dobri i ima dovoljno povjerenja da o tome razgovaramo”, izjavio je.

Milanović smatra da je najgore “kada telefoni utihnu”. On je iskoristio priliku da izvrijeđa Bosnu i Hercegovinu.

“Nastavit ću pozivati sve faktore s ovih prostora i Srbe i Hrvate, da razgovaramo bez tih kolonijalnih upravitelja. Hrvatska nije kolonija i kad je postojala namjera da to postane, opirala se tome, na kraju s puno uspjeha. Bosna i Hercegovina je trapavo, traljavo i nesposobno vođena kolonija na kojoj se iživljava šačica trećerazrednih birokrata”, poručio je predsjednik Hrvatske.

Podsjetimo, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv predsjednika eniteta Republika Srpska Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića.

Razlog podizanja optužnice je neizvršavanje odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta po novom članu Krivičnog zakona BiH – 203a stav 1, koji je nametnuo visoki predstavnik.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.