Zoran Milanović o optužnici iz Srbije: “Braćo Srbi, pamet u glavu, koštat će vas!”

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je da će Srbiju koštati optužnica koju su podigli protiv četiri visoka oficira Hrvatske vojske zbog navodnih ratnih zločina i prozvao političare te zemlje za “neinteligentno ponašanje” s kojim nikada neće uspjeti ući u Evropsku uniju.

Srbijansko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv četiri visoka oficira Hrvatske vojske zbog navodnih ratnih zločina.

Optužuju ih da su u operaciji Oluja 7. i 8. augusta 1995. naredili avionsko raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada.

„Ove optužnice su se dogodile uprkos našim višegodišnjim nastojanjima da ih uvjerimo da se ne igraju s vatrom i da će ih to koštati.

Ne mogu biti pristojniji, nadam se da me slušaju. Maknite se od toga ljudi, u protivnom, neka ih ne iznenađuju reakcije desničarskih zastupnika u Saboru. Problem je u tome što tako misli većina ljudi u Hrvatskoj“, rekao je hrvatski predsjednik novinarima.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je odgovarajući na pitanje N1 plaši li se optužnice zbog njegovog govora u Glini 1995. kao eventualnog odgovora Hrvatske na optužnice protiv četiri hrvatska generala u Srbiji, rekao da “nisu Srbi ubijali Hrvate, već Hrvati Srbe”.

Milanović je pozvao Vučića “da to ne rade”. “Ja mogu do određene mjere stvari retorički držati pod kontrolom. Ali da onda dođe ovo iz Beograda i kako da onda objasnim da vodimo dobronamjernu politiku”, zapitao se hrvatski predsjednik.

“Srbija neće u EU na ovaj način”

Milanović kaže da su ovi potezi Srbije “neinteligentno ponašanje” države koja je “osiromašena i degradirana” i nema nigdje riješen status.

“U NATO ne žele, u redu. Neće nikad ući u Evropsku uniju na ovakav način. Kome ovo treba, ko vodi tu politiku, kojim građanima se to tužilaštvo tamo obraća? (…) Onda mi idemo dići optužnicu ne znam, protiv zločina u Buči”, rekao je Milanović.

“Žao mi je za svakog Srbina koji je poginuo, nije trebalo da pogine, ali ogromna većina Srba je pobjegla odmah, istog trena. To je činjenica, to je čak i sud u Hagu utvrdio kad se (general Ante) Gotovina izvukao za dlaku”, rekao je predsednik.

“Braćo Srbi, pamet u glavu”, poručio je hrvatski predsjednik, dodavši da će sad “vjerovatno biti ustaša”. “Prošle sedmice sam bio Srbin”, dodao je.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.