Zoran Milanović stigao u Mostar na svečanost HVO-a, vojnici s ratnim zastavama održali mimohod…

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović je stigao u Mostar gdje će sudjelovati na centralnoj svečanosti obilježavanja 30. godišnjice osnivanja Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), gdje će posmrtno odlikovati za hrabrost i junaštvo u ratu generala HVO-a i ratnog komandanta Ivu Lozančića.

Milanović je s delegacijama HNS-a i HVO-a uz prisustvo vojske koja je održala mimohod pod ratnim zastavama od mostarske katedrale do Rondoa, na Trg hrvatskih velikana odao počast poginulim vojnicima, uz polaganje cvijeće i paljenje svijeću ispred Centralnog spomenika hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu.

Potom će sudjelovati na centralnoj svečanosti obilježavanja 30. godišnjice osnivanja Hrvatskog vijeća obrane u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.

Tom prilikom će uz svečanu ceremoniju posmrtno odlikovati Redom kneza Domagoja s ogrlicom za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u ratu Ivu Lozančića te Redom bana Jelačića za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama Hrvatskog vijeća odbrane te za sveukupne zasluge u njihovom ustroju Zborna područja Mostar, Tomislavgrad, Vitez i Orašje.

Milanović je ranije izjavio da je HVO zajedno s Hrvatskom vojskom, pod vodstvom Hrvatske vojske, zajedničkim zapovjedništvom, temeljem međunarodnog sporazuma potpisanog u Splitu između hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i predsjednika BiH Alije Izetbegovića, oslobađao BiH i omogućio da to bude slobodna zemlja, zemlja u kojoj je konačno prestao rat.

“To se danas ne samo zaboravlja, nego vrlo drsko i sustavno podcjenjuje i Hrvatskoj kao i obično, nabijaju kompleksi krivnje, odgovornosti, umjesto da se kaže hvala i ne ponovilo se”, kazao je Milanović.

Nakon svečanosti HVO-a predsjednik Republike Hrvatske će se sastati sa predsjednicima svih stranaka okupljenih u Hrvatski narodni sabor predvođene Draganom Čovićem u hotelu Buna u 14.30 sati.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.